Status mladih koji uče u zemlji i van nje izjednačen

Studenti koji uče u inostranstvu imaju pravo na lečenje u Srbiji

LifestyleSrbijaSvetVestiZdravlje

28.1.2021 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Studenti koji uče u inostranstvu imaju pravo na lečenje u Srbiji Studenti koji uče u inostranstvu imaju pravo na lečenje u Srbiji
Prema procenama Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, van Srbije studira oko 30.000 mladih. Deo njih se, zbog pandemije, već gotovo godinu dana nalazi u... Studenti koji uče u inostranstvu imaju pravo na lečenje u Srbiji

Prema procenama Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, van Srbije studira oko 30.000 mladih. Deo njih se, zbog pandemije, već gotovo godinu dana nalazi u Srbiji i prati nastavu online. Bojazan studenata i njihovih roditelja je – imaju li oni pravo na zdravstvenu zaštitu iako se školuju van zemlje.

Nadležni kažu da ne postoji nikakva razlika između postupka ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu između mladih koji studiraju u zemlji i onih koji su se odlučili na školovanje u inostranstvu. Kako je u Ministarstvu zdravlja potvđeno portalu Biznis.rs, svi oni koji imaju manje od 26. godina, a studiraju ili u zemlji ili u inostranstvu, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u Republici Srbiji.

Dodaju da je važno da roditelj studenata koji su se opredelili za studiranje van zemlje, nadležnoj filijali Fonda za zdravstvenu zaštitu u kojoj je roditelj kao nosilac osiguranja prijavljen, dostavi uverenje stranog fakulteta gde se dete nalazi na školovanju, uz prevod potvrde od strane ovlašćenog prevodioca.

Na ovaj način, a za svaku godinu studiranja posebno, mladi koji su se odlučili za usavršavanje u inostranstvu mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu u Srbiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...