SUD ZABRANIO ODRŽAVANJE MUZIČKOG KONKURSA Sporan naziv EKV: Tvoja pesma

LifestyleSrbijaVesti

2.11.2020 13:23 Autor: Julijana Vincan 0

SUD ZABRANIO ODRŽAVANJE MUZIČKOG KONKURSA Sporan naziv EKV: Tvoja pesma SUD ZABRANIO ODRŽAVANJE MUZIČKOG KONKURSA Sporan naziv EKV: Tvoja pesma
Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom merom muzičkim kompanijama Mascom i Tin Drum Music da koriste znak EKV u nazivu njihovog konkursa „EKV: Tvoja pesma“, javili su iz Zadužbine... SUD ZABRANIO ODRŽAVANJE MUZIČKOG KONKURSA Sporan naziv EKV: Tvoja pesma

Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom merom muzičkim kompanijama Mascom i Tin Drum Music da koriste znak EKV u nazivu njihovog konkursa „EKV: Tvoja pesma“, javili su iz Zadužbine Milana Mladenovića, na čiji zahtev je i pokrenut ovaj slučaj.

Prema odluci suda, koja stupa na snagu odmah, pomenute kompanije ne samo da ne mogu da koriste znak EKV u vezi sa konkursom, nego to ne smeju ni na bilo kojoj poslovnoj dokumentaciji, na internet stranicama i reklamama.

Kako je istaknuto, ova odluka će važiti sve dok sud, u posebnom postupku, koji će biti pokrenut u roku od 30 dana, ne donese odluku o tome da li će zabrana postati trajna, kao i odluku o naknadi štete, objavljivanju presude, troškovima i slično.

U obrazloženju odluke, Privredni sud je naveo da je Zadužbina Milana Mladenovića učinila verovatnim da su Mascom i Tin Drum Music „izvršili povredu žiga“ EKV i da postoji opasnost da povreda bude ponovljena.

Sud u obrazloženju takođe navodi da radnje dve muzičke kompanije predstavljaju „podražavanje oznaka koje su registrovane i zaštićene pravom“. Kao i da bi svako dalje njihovo ponašanje ,,koje ide za tim da se zloupotrebljavaju zaštićeni znakovi“, a koje je zaštitila Zadužbina Milana Mladenovića, predstavljalo podražavanje koje je „protivno načelu poštovanja dobrih poslovnih običaja i morala“.

Zadužbina Milana Mladenovića je, kao jedini legalni i pravni naslednik zaostavštine velikog rok muzičara i pesnika, zaštitila žigove EKV i Ekatarina Velika u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Na taj način, Zadužbina je jedina institucija koja ima prava da koristi te nazive i žigove prilikom organizacije događaja iz oblasti kulture, takmičenja, konkursa i dodela nagrada na kojima se zvanično koristi Milanovo ime kao i ime grupe.

Već drugu godinu zaredom održava se veliki konkurs i dodela nagrade „Milan Mladenović“, i pobednici prva dva takmičenja za najbolju pesmu bile su grupe alternativnog rok pravca „Artan Lili“ (2019) i „Dram“ (2020).

„Svako drugo takmičenje tog tipa koje su pokušali da realizuju preduzeća Mascom i Tin Drum Music sa imenom EKV je suvišno, jer prati gotovo isti idejni koncept i suštinu, i zato je Zadužbina Milana Mladenovića morala da reaguje, te pravdu i pravo uspešno potraži na sudu“, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...