Panika na tržištu zbog intervencija Pekinga

Sunovrat akcija kineskih kompanija

BerzaNovacSvetVesti

27.7.2021 12:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sunovrat akcija kineskih kompanija Sunovrat akcija kineskih kompanija
Vrednosti akcija kineskih kompanija izlistanih na američkoj berzi zabeležile su najveći dvodnevni pad od finansijske krize 2008. godine. Kineski indeks Nasdaq Golden Dragon China,... Sunovrat akcija kineskih kompanija

Vrednosti akcija kineskih kompanija izlistanih na američkoj berzi zabeležile su najveći dvodnevni pad od finansijske krize 2008. godine. Kineski indeks Nasdaq Golden Dragon China, koji prati 98 najvećih kineskih akcija, pao je za oko 15 procenata u poslednja dva dnevna trgovanja.

Indeks je izgubio oko 45 odsto vrednosti u odnosu na februar kada je dostigao rekordno visok nivo, prenosi BBC. Pad vrednosti je prouzrokovan nizom represivnih poteza Pekinga nad tehnološkom i obrazovnom industrijom. Reč je o najvećem padu vrednosti akcija kineskih kompanija od 2008. godine.

Državna intervencija je dovela do toga da je vrednost kineskih akcija na američkoj berzi opala za oko 770 milijardi dolara u poslednjih pet meseci. Najnoviji udarac usledio je kada je Peking predstavio masovnu reviziju kineskog privatnog sektora obrazovanja u iznosu 120 milijardi dolara.

Izvor: Google

Sve institucije koje nude nastavni program biće registrovane kao neprofitne organizacije, a nova pravila nalažu da „institucije koje podučavaju ne smeju da izlaze u javnost radi finansiranja, izlistane kompanije ne bi trebalo da ulažu u institucije, a strani kapital je zabranjen u tim institucijama“.

To je srušilo berzansku vrednost privatnih obrazovnih firmi u SAD, Hong Kongu i kontinentalnoj Kini. Kineske vlasti takođe suzbijaju širok spektar usluga na mreži, od aplikacija za dostavu hrane do platformi za striming muzike.
Kineska državna uprava za tržišno regulisanje (CAMP) izdala je nova pravila usmerena na poboljšanje uslova zapošljavanja dostavljača i zatražila da radnici u dostavi dobiju zagarantovanu minimalnu platu i bolju obuku.


Meituan, kompanija koja stoji iza jedne od najvećih kineskih aplikacija za dostavu hrane, izgubila je u utorak 17,6 odsto vrednosti na berzi u Hong Kongu, a dan ranije 14 procenata. Akcije tehnološkog giganza Tencent oslabile su u utorak za devet procenata, nakon što je Peking naložio kompaniji da prekine ekskluzivne ugovore o licenciranju muzike sa velikim izdavačkim kućama u svetu.

Izvor: Google

Regulatori su naveli da je ovaj potez sračunat s tim da suzbije dominaciju kompanije nad strimingom muzike u zemlji. Početkom godine kompanija za e-trgovinu Alibaba kažnjena je sa 2,8 milijardi dolara nakon što je zvanična istraga utvrdila da je godinama zloupotrebljavala svoj položaj na tržištu.

Početkom jula, kompanija Didi, kineska verzija Ubera, izgubila je milijarde na Njujorškoj berzi nakon što su regulatorne vlasti u Pekingu najavile istragu u vezi sa poslovanjem ovog preduzeća. Vrednost akcija kompanije Didi opala je za više od 25 odsto, a njena tržišna vrednost smanjena je za oko 17 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...