FARMACEUTSKA KOMPANIJA OTKAZALA SASTANAK SA EU

Svađa u Briselu zbog kašnjenja vakcine AstraZeneca

EULifestyleVestiZdravlje

27.1.2021 13:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Svađa u Briselu zbog kašnjenja vakcine AstraZeneca Svađa u Briselu zbog kašnjenja vakcine AstraZeneca
Farmaceutska kompanija AstraZeneca povukla se u sredu sa zakazanog sastanka sa zvaničnicima Evropske unije, usled produbljivanja nesporazuma zbog kašnjenja u isporuci vakcina protiv korona... Svađa u Briselu zbog kašnjenja vakcine AstraZeneca

Farmaceutska kompanija AstraZeneca povukla se u sredu sa zakazanog sastanka sa zvaničnicima Evropske unije, usled produbljivanja nesporazuma zbog kašnjenja u isporuci vakcina protiv korona virusa. Naime, dogovoreni plan isporuke redukovan je za oko 60 odsto.

Izvršni direktor britansko-švedske kompanije Paskal Sorio (Pascal Soriot) uzvratio je na kritike EU zbog „znatno manje“ isporuke doza od dogovorene, rekavši da AstraZeneca „sigurno ne uzima vakcine od Evropljana da bi profitirala prodajući ih negde drugde“, prenosi EuroNews.

„Naš ugovor nije ugovorna obaveza. To je najbolja volja. U osnovi smo rekli da ćemo se potruditi, ali da ne možemo da garantujemo da ćemo uspeti. U stvari, stižemo, samo malo kasnimo“, rekao je Sorio, dodajući da razume i deli „frustraciju što će početni obim vakcina za EU biti manji od predviđenog“.

EU je očekivala 100 miliona vakcina u prvom kvartalu 2021. godine, ali je AstraZeneca upozorila Brisel da očekuje znatne nedostatke u ranim isporukama, što je novi udarac evropskoj kampanji imunizacije, saopštili su zvaničnici EU.

AstraZeneca insistira da nije bilo planiranog odlaganja u početku isporuke vakcina, ali je obavestila EU da će početne količine biti manje od prvobitno predviđenih „zbog smanjene proizvodnje u evropskom lancu snabdevanja“. Evropska komisija sopštila je u sredu pre podne da predstavnici kompanije AstraZeneca nisu potvrdili učešće na sastanku i da on neće biti održan, prenosi ABC.  

Kompanija AstraZeneca, koja je razvila vakcinu u saradnji sa univerzitetom Oxford obavezala se ranije da neće zarađivati na prodaji vakcina tokom pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...