Konačna odluka će pasti na referendumu 13. juna

Švajcarska bi prva u Evropi mogla da zabrani veštačke pesticide

AgrobiznisBiznisSvetVesti

7.6.2021 17:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Švajcarska bi prva u Evropi mogla da zabrani veštačke pesticide Švajcarska bi prva u Evropi mogla da zabrani veštačke pesticide
Građani Švajcarske na referendumu 13. juna odlučuju o potpunoj zabrani korišćenja veštačkih pesticida, kao i o inicijativi za čistu vodu za piće i hranu... Švajcarska bi prva u Evropi mogla da zabrani veštačke pesticide

Građani Švajcarske na referendumu 13. juna odlučuju o potpunoj zabrani korišćenja veštačkih pesticida, kao i o inicijativi za čistu vodu za piće i hranu kroz zabranu direktnih subvencija poljoprivrednicima koji koriste veštačke pesticide i antibiotike za stoku.

U Švajcarskoj vlada duboka podela i vodi se neuobičajeno oštra polemiku o ovim inicijativama, pa se čini da će ishod glasanja biti vrlo neizvestan. Nedavno istraživanje javnog mnjenja kompanije Tamedia pokazalo je da 48 odsto glasača podržava inicijativu o čistoj vodi za piće, a 49 procenata je za zabranu pesticida.

Ako budu usvojeni, navedeni predlozi će poljoprivrednicima dati rok do 10 godina da izvrše tranziciju, što bi Švajcarskoj omogućilo da postane pionir s organskom prehrambenom industrijom, kao i primer ostatku sveta, izjavio je tamošnji proizvođač vina Roland Lenc.

„Ugrožena je čista voda, jedna od temeljnih pretpostavki za život“, rekao je Lenc, čiji je vinograd okružen gazdinstvima farmera koji se protive toj inicijativi.

Foto: Freepik/aleksandarlittlewolf

U svetu jedino Butan ima potpunu zabranu sintetičkih pesticida, izjavili su ekološki aktivisti čiji je cilj da se iz upotrebe izbace proizvodi koje proizvode agrohemijski giganti poput švajcarske Syngenta i nemačkih kompanija Bayer i BASF, piše Tanjug pozivajući se na agenciju Reuters.

Inicijatori su kao obrazloženje za zabranu naveli uticaj na zdravlje i smanjenje biodiverziteta. Sa druge strane, proizvođači su istakli kako su pesticidi prošli rigorozne kontrole, te da su bezbedni na korišćenje, ali i da će bez njih opasti prinosi.

Kompanija Singenta sa sedištem u Švajcarskoj, koja je u vlasništvu kineske Nacionalne hemijske korporacije (China National Chemical Corporation), protivi se obema inicijativama, navodeći da bi se zabranom poljoprivredni prinosi smanjili do 40 odsto.

„Posledice nekorišćenja su jasne: manje regionalnih proizvoda, rast cena i povećanje uvoza. To nije u interesu potrošača ni u interesu životne sredine“, tvrdi portparol Singente, dodaje Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...