KINESKE OBVEZNICE INTERESANTNE ZA AMERIČKE INVESTITORE

Sve veći strah ulagača od inflacije na finansijskom tržištu

BerzaNovacSvetVesti

22.3.2021 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sve veći strah ulagača od inflacije na finansijskom tržištu Sve veći strah ulagača od inflacije na finansijskom tržištu
Američki investitori su i dalje zainteresovani za ulaganje u kineske obveznice, pre svega zbog potencijalnog većeg prinosa u odnosu na američke hartije od vrednosti.... Sve veći strah ulagača od inflacije na finansijskom tržištu

Američki investitori su i dalje zainteresovani za ulaganje u kineske obveznice, pre svega zbog potencijalnog većeg prinosa u odnosu na američke hartije od vrednosti.

Naime, kineska 10-godišnja obveznica ima prinos veći od 3,2 odsto, dok je nedavni rast povećao prinos na desetogodišnje američke obveznice na oko 1,7 procenata, prenosi Seebiz.eu.

Kako se ističe, druge zemlje još uvek primenjuju mere za podsticanje rasta koje su kao rezultat imale negativne prinose za mnoge obveznice. Iako pojedinačni podaci o učešću američkih investitora o kupovini kineskih obveznica nisu poznati, ulagači izvan kontinentalne Kine držali su oko 3,5 odsto postojećih izdatih obveznica denomiranih u juanima, preneo je Reuters, dok su strani ulagači u kineske obveznice prošlog meseca dostigli oko 10,6 odsto ukupnog obima izdatih obveznica.

Sa druge strane, u samo dve godine, strani ulagači u kineskim državnim obveznicama udvostručili su svoje učešće na preko 307,7 milijardi dolara, pokazuju podaci kompanije Wind information.

Foto: Pixabay.com

Poslednja dešavanja na globalnim finansijskim tržištima, a pre svega pad cena obveznica i rast traženih prinosa, sve više zabrinjavaju investitore, čak i više od aktuelne pandemije. Prema istraživanju Bank of America, prvi put od izbijanja pandemije korona virusa, ona nije najveći rizik koji konstatuju investitori, već je to inflacija. U anketi koja je obuhvatila 220 globalnih investitora, koji upravljaju sa oko 630 milijardi dolara aktive u martu, 37 odsto anketiranih je zabrinjavala inflacija koja bi se mogla pojaviti do kraja pandemije, a trendovi na tržištu već upozoravaju na takav razvoj događaja. Na drugom mestu, 35 odsto anketiranih strahuje od preterane reakcije američkog FED na privredni oporavak i mogući pad otkupa obveznica (iako FED za sada ne nagoveštava tako nešto), dok je pandemija tek na trećem mestu sa 15 odsto anketiranih.

To je prvi put od februara prošle godine da glavni problem investitora nije pandemija i njene posledice. Kao faktori rizika na finansijskom tržištu u ovom istraživanju u znatno manjoj meri se pominju i mogući veći porezi, pooštravanje propisa, kao i rizik finansijskog balona na berzi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...