Za prvih šest meseci 2022. godine izdato 15.000 radnih dozvola

Sve više stranih radnika u Srbiji, najtraženiji građevinci

SrbijaVesti

28.7.2022 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sve više stranih radnika u Srbiji, najtraženiji građevinci Sve više stranih radnika u Srbiji, najtraženiji građevinci
Srbija je sve privlačnija za strance koji žele da žive i rade u njoj. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije navodi da je za... Sve više stranih radnika u Srbiji, najtraženiji građevinci

Srbija je sve privlačnija za strance koji žele da žive i rade u njoj. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije navodi da je za prvih šest meseci 2022. godine izdato gotovo 15.000 radnih dozvola strancima. Dodao je da najviše stranaca radi u građevinskoj industriji koja bez njih ne bi mogla da funkcioniše.

Stanić je za RTS istakao da je tokom 2021. godine bilo izdato 24.000 radnih dozvola, što znači da će ove biti značajno više, kada se pogleda cela godina.

„Prošle godine je bilo pak više u odnosu na pandemijsku, što je i logično, ali opet sa druge strane u toj pandemijskoj 2020. godini nije bilo mnogo manje nego u 2019. godini“, rekao je Stanić.

Govoreći o delatnostima u kojima stranci rade, Stanić je naveo da prednjači građevinska industrija, ali i dostave i sezonski poslovi, kao i da ima stranaca koji rade u velikim kompanijama u Srbiji.

Stanić je objasnio da stranci biraju Srbiju iz više razloga, pre svega zbog toga što u pojedinim delatnostima postoji manjak radne snage, kao u građevinskoj industriji.

Dodao je da u poslednje vreme u Srbiji realna zarada raste i da zbog izražene negativne demografske situacije, Srbija mora da bude atraktivnija u pogledu uslova za rad.

„Kada govorimo o ovim delatnostima koje su već u deficitu sa radnom snagom, naravno da tu ne može biti narušavanja konkurencije iz prostog razloga što ti ljudi nedostaju. Sa druge strane, kada govorimo o delatnostima koje zahtevaju visokoobrazovne stručne profile, onda je tu konkurencija i dobra i zbog jače konkurencije dolazi i do rasta cene“, naveo je Stanić.

Istakao je da postoji i neformalna privreda, koja čini 20 odsto bruto društvenog proizvoda i napomenuo da visoka stopa neformalne ekonomije postoji i u zemljama Evropske unije, ali da se i tamo u određenoj meri toleriše.

  • VERA

    30.7.2022 #1 Author

    Jeste posto su nasi otisli preko.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.8.2022 #2 Author

    Kada budu nade ljude dobro placali,stranci ne bi ni bili kod nas…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...