Inflacija bi mogla da dostigne najviši nivo od 2008. godine

Švedska se uzda u svoju jaku ekonomiju usred evropske energetske krize

EUVesti

20.9.2021 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Švedska se uzda u svoju jaku ekonomiju usred evropske energetske krize Švedska se uzda u svoju jaku ekonomiju usred evropske energetske krize
Švedska ekonomija je dovoljno snažna da izdrži efekte energetske krize koja je zahvatila Evropu i započela i u SKandinaviji se u Skandinaviji, rekao je... Švedska se uzda u svoju jaku ekonomiju usred evropske energetske krize

Švedska ekonomija je dovoljno snažna da izdrži efekte energetske krize koja je zahvatila Evropu i započela i u SKandinaviji se u Skandinaviji, rekao je švedski premijer Stefan Lofven (Stefan Löfven).

„Imamo veoma, veoma jaku ekonomiju“, izjavio je Lofven tokom svog boravka u Njujorku, u intervjuu koji je preneo Bloomberg. „Ako imamo dramatično veće cene na duži rok, to će uticati na potrošnju, ali mislim da još uvek nismo došli do tog trenutka.“

Razmera duga Švedske i bruto domaćeg proizvoda držala se ispod 40 odsto čak i tokom krize izazvane pandemijom virusa Covid-19 i ostaje jedna od najnižih u Evropi. Lofven je rekao da će taj odnos pasti na oko 35 odsto.

Cene prirodnog gasa u Evropi ove godine su se više nego utrostručile, što je izazvalo strah od naglog porasta inflacije širom kontinenta, pa je čak i navelo britansku vladu da održi hitne razgovore sa dobavljačima električne energije.

Iako se prirodni gas ne koristi široko u Švedskoj, on je podstakao rast drugih troškova energije, koji su istorijski bili među najnižim u regionu. Potrošačke cene su u avgustu porasle više nego što se očekivalo, a Svedbank AB je prošle nedelje upozorila da bi inflacija mogla da dostigne najviši nivo od svetske finansijske krize 2008. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...