Toplotni periodi bez presedana, naučnici su zbunjeni

Svet mora da se pripremi za naredne talase velikih vrućina

AnalizaSvetU fokusuVesti

8.7.2021 14:37 Autor: Marko Miladinović 4

Svet mora da se pripremi za naredne talase velikih vrućina Svet mora da se pripremi za naredne talase velikih vrućina
Prosečan rast temperature vazduha dešava se brže nego što je ranije prognozirano, tvrde naučnici nakon katastrofalnih posledica toplotnog talasa koji je pogodio SAD i... Svet mora da se pripremi za naredne talase velikih vrućina

Prosečan rast temperature vazduha dešava se brže nego što je ranije prognozirano, tvrde naučnici nakon katastrofalnih posledica toplotnog talasa koji je pogodio SAD i Kanadu, te u manjoj meri zemlje Skandinavije, a trenutno i prostore Balkana.

Vodeći klimatolozi slažu se da je ljudski doprinos nezapamćenim vrućinama, kao i svim budućim porastima temperature, veći nego što se do sada mislilo. U prvoj objavljenoj naučnoj analizi još uvek aktuelnih vremenskih nepogoda, zaključuje se da promene klime koje je uzrokovao čovek utiču 150 puta više od prirodnih faktora na prosečni rast temperature.

Mađutim, ovogodišnji nagli skok gotovo niko nije očekivao, prenosi The Guardian. Primera radi, u glavnom gradu američke države Oregon, Portlandu, zabeleženi rekord prosečne junske temperature ove godine je premašen za čitavih pet stepeni Celzijusa.

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu poručuju da ovakav niz još nisu videli, te da „definitivno ne treba očekivati od budućih toplotnih talasa da se ponašaju prema dosadašnjim paternima“. Njih zbunjuje dužina trajanja, postignuti temperaturni vrhunci, ali i geografske širine na kojima se istovremeno dešavaju (na primer, Skandinavija i Balkan, dok centralna Evropa ne beleži toliko dramatičan talas vrućina).

Foto: Pixabay.com

Zabrinjavajuća je činjenica da ni naučnici ne znaju šta se tačno događa. Jedan od autora pomenutog naučnog rada, Gert Jan van Oldenborg (Geert Jan van Oldenborgh) sa holandskog Kraljevskog meteorološkog instituta napominje da su se, prema višedecenijskim klimatskim modelima, talasi velikih vrućina uvek dešavali sa predvidljivim gornjim temperaturnim granicama u odnosu na godišnje proseke, sa učestalošću koja je rasla dvostruko brže u odnosu na globalne trendove. Sada su, međutim, svi dosadašnji šabloni „zakazali“.

„Mislili smo da znamo šta se dešava. Onda nas je zadesio sadašnji talas vrućina i sve gornje granice su probijene. Delovalo je nemoguće da će se tako nešto dogoditi, sa podacima koje smo imali zaključno sa prošlom godinom. Sada smo veoma zabrinuti“, upozorava Van Oldenborg.

Novi temperaturni rekod u Kanadi iznosi 49,6 stepeni Celzijusa, na sličnoj geografskoj širini kojoj pripadaju Velika Britanija, Danska, ili Moskva. Ako se tome dodaju ogromni požari u Australiji s početka 2020. godine, te toplotni talasi u Evropi godinu dana ranije, jasno je da planeta ide u neistraženom pravcu kada su temperature vazduha u pitanju. Čovečanstvu jedino ostaje da se dobro pripremi.

  • Milovan94

    8.7.2021 #1 Author

    Teško nama

    Odgovori

  • Anna

    8.7.2021 #2 Author

    Meteorolozi nikada i nisu mogli precizno da izmere i prognoziraju vreme.

    Odgovori

  • Tina

    8.7.2021 #3 Author

    Ako bude tako onda cemo imati i problem sa vodom

    Odgovori

  • NINICA

    13.7.2022 #4 Author

    Treba izdržati velike vrućine ..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...