SVET NIKADA NIJE BIO OVOLIKO ZADUŽEN, DVA PUTA VIŠE OD ISTORIJSKIH NORMI, objavio američki Institut za međunarodne finansije

SvetVesti

14.5.2020 12:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

SVET NIKADA NIJE BIO OVOLIKO ZADUŽEN, DVA PUTA VIŠE OD ISTORIJSKIH NORMI, objavio američki Institut za međunarodne finansije SVET NIKADA NIJE BIO OVOLIKO ZADUŽEN, DVA PUTA VIŠE OD ISTORIJSKIH NORMI, objavio američki Institut za međunarodne finansije
Institut za međunarodne finansije iz Vašingtona (IIF) saopštio je da su države širom sveta u aprilu emitovale veći dug nego ikada ranije. Prema globalnom... SVET NIKADA NIJE BIO OVOLIKO ZADUŽEN, DVA PUTA VIŠE OD ISTORIJSKIH NORMI, objavio američki Institut za međunarodne finansije

Institut za međunarodne finansije iz Vašingtona (IIF) saopštio je da su države širom sveta u aprilu emitovale veći dug nego ikada ranije. Prema globalnom monitoringu duga koji objavljuje IIF, ukupna emisija duga kroz zajmove i obveznice u aprilu dostigla je 2.600 milijardi dolara.

Time je nadmašen prethodni rekordni svetski dug iz marta – 2.100 milijardi dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC. Zbog pandemije Covid-19 187 zemalja i teritorija uvele su mere izolacije, ograničenje kretanja i obustave poslovnih aktivnostu u nastojanju da uspore širenje zaraze korona virusa, što vodi ka najtežoj ekonomskoj krizi od Velike depresije (1929-1933).

Ove okolnosti primorale su svetske lidere da primene hitne finansijske mere i usvoje agresivne pakete finansijkih podsticaja, kako bi njihove zemlje izbegle katastrofalan ekonomski kolaps. „Rast duga je neizbežan. To će se dogoditi, u stresnom vremenu smo tako da nije pitanje zašto se (države) zadužuju“, ocenio je ekspert IIF Emre Tiftik.

Prema njegovim rečima, aprilski iznos globalne emisije duga je za više od dva puta veće od istorijskih normi. Tiftik navodi da su razmere ovog vanserijskog nagomilavanja globalnog duga odraz nastojanja vlada da smanje ekonomski uticaj ove zdravstvene krize bez presedana. Premda navodi da su cifre o zaduživanju „zastrašujuće”, Tiftik ističe da je to neophodno “kako bismo pokušali da rešavamo problem likvidnosti“.

U izveštaju IIF navedeno je da je američka vlada u aprilu imala udeo od 1.400 milijardi dolara u ukupnoj svetskoj emisiji duga, a u martu 1.200 milijardi dolara. Međunarodni monetarni fond i Grupa Svetska banka upozorile su ranije da bi brzi rast globalnog javnog duga mogao da predstavlja rizik kada opasnost od pandemije iščili, podseća se u tekstu.

Tagovi
COVID-19

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...