visoke kamatne stope i inflacija nastavile da pritiskaju potrošače

Američka maloprodaja u maju porasla slabije od očekivanog

Svet

19.6.2024 10:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američka maloprodaja u maju porasla slabije od očekivanog Američka maloprodaja u maju porasla slabije od očekivanog
Američka maloprodaja u maju je rasla sporije od očekivanog, jer su visoke kamatne stope i inflacija nastavile da pritiskaju potrošače. Maloprodaja je porasla 0,1... Američka maloprodaja u maju porasla slabije od očekivanog

Američka maloprodaja u maju je rasla sporije od očekivanog, jer su visoke kamatne stope i inflacija nastavile da pritiskaju potrošače.

Maloprodaja je porasla 0,1 odsto, manje od očekivanja ekonomista od 0,3 odsto. U aprilu je maloprodaja pala 0,2 odsto, prema revidiranim podacima Ministarstva trgovine, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Isključujući automobile i benzin, maloprodaja je porasla 0,1 odsto, što je ispod procena za povećanje od 0,4 odsto, ali iznad pada od 0,3 odsto u aprilu.

Glavni ekonomista Capital Economicsa za Severnu Ameriku Pol Ešvort (Paul Ashworth), primetio je da podaci o prodaji na malo u utorak daju „znakove da se potrošači malo bore“.

Novac u rukama
Foto: Shutterstock

„Meki podaci o prodaji na malo u maju podupiru naše mišljenje da je, nakon razočaravajućeg prvog tromesečja, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u drugom tromesečju takođe malo slabiji“, rekao je Ashworth.

Unutar izveštaja, benzinske pumpe predvodile su pad, gubitkom od 2,2 odsto u odnosu na prethodni mesec. Prodaja u trgovinama nameštajem i malim aparatima takođe je bila u zaostatku s padom prodaje od 1,1 odsto. U međuvremenu, trgovine sportskom opremom i hobi prodavaonicama bile su najveće dobitke, s rastom prodaje od 2,8 odsto u odnosu na prethodni mesec.

„Potrošnja usporava jer je rast stvarnih prihoda umeren i jer neki potrošači postaju kreditno ograničeni zbog povišenih kamata i sve većeg korištenja kreditnih kartica“, napisao je zamenik glavnog američkog ekonomista Oxford Economicsa Majkl Pirs (Michael Pearce) klijentima.

Ipak, mišljenja o potrošnji u SAD ostaju mešovita. U maju je kontrolna grupa maloprodaje, koja isključuje nestabilne kategorije i faktor koji se unosi u tromesečno očitavanje BDP-a, porasla 0,4 odsto.

Glavni američki ekonomist Deutsche Bank Metju Luceti (Matthew Luzzetti), primetio je da je to „pristojan podatak“. Tokom poslednja tri meseca, kontrolna grupa je zabeležila najveće dobitke od decembra.

„Potrošnja sigurno usporava“, rekao je Luceti i dodao da u ovom trenutku ne misli da je to zabrinjavajući trend, već da je to povratak na ono za šta se misli da je normalniji tempo za ekonomiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.