Nekoliko nedelja uoči predsedničkih izbora u SAD

Američke kompanije strahuju od štrajka lučkih radnika

SvetU fokusu

26.9.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američke kompanije strahuju od štrajka lučkih radnika Američke kompanije strahuju od štrajka lučkih radnika
Američke kompanije koje se oslanjaju na luke na istočnoj i obali Zaliva u SAD počele su ranije da uvoze robu, preusmeravajući je na Zapadnu... Američke kompanije strahuju od štrajka lučkih radnika

Američke kompanije koje se oslanjaju na luke na istočnoj i obali Zaliva u SAD počele su ranije da uvoze robu, preusmeravajući je na Zapadnu obalu, pa čak koristeći skupe avionske pošiljke, kako bi se zaštitile od potencijalnog štrajka 1. oktobra, koji bi mogao da zaguši lance snabdevanja i ponovo izazove inflaciju pred predsedničke izbore u SAD.

Pretnja štrajkom dolazi samo pet nedelja pre predsedničkih izbora između potpredsednice Kamale Haris i bivšeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump), gde bi ekonomska pitanja mogla biti ključna tema, prenosi Reuters.

Prolongirani štrajk, zajedno sa već aktuelnim štrajkom 30.000 mehaničara u Boeingu, mogao bi značajno da utiče na tržište rada u SAD, upozoravaju ekonomisti. Prema procenama, ako oba štrajka potraju do sredine oktobra, moglo bi doći do smanjenja rasta zaposlenosti za 100.000 radnih mesta.

Proizvođači poput nemačkog STIHL-a takođe prave planove kako bi nastavili izvoz iz svojih fabrika u SAD, dok drugi uvoznici, poput maloprodavaca, žure da uvezu robu pre štrajka, što je u julu i avgustu dovelo do rekordnih nivoa uvoza u SAD.



Cena slanja kontejnera sa robom iz Šangaja do Njujorka dostigla je 10.000 dolara u julu, a iako su cene potom pale, one bi mogle ponovo skočiti u slučaju štrajka. Uvoznici upozoravaju da će biti prinuđeni da prenesu dodatne troškove na krajnje potrošače.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.