Pokušaj smanjenja masovnog turizma i zagađenja

Amsterdam će zabraniti kruzerima da pristaju u gradu

EULifestyleSvet

21.7.2023 13:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Amsterdam će zabraniti kruzerima da pristaju u gradu Amsterdam će zabraniti kruzerima da pristaju u gradu
Amsterdam je glasao da se brodovima za krstarenje zabrani plovidba u pokušaju da smanji priliv turista i zagađenje sa džinovskih brodova. Veće holandske prestonice... Amsterdam će zabraniti kruzerima da pristaju u gradu

Amsterdam je glasao da se brodovima za krstarenje zabrani plovidba u pokušaju da smanji priliv turista i zagađenje sa džinovskih brodova.

Veće holandske prestonice glasalo je da zabrani pristajanje velikih brodova u gradskoj luci i ima za cilj da zatvori centralni terminal za krstarenje, saopštio je portparol gradske opštine. Vremenski okvir i detalji implementacije biće odlučeni nakon konsultacija sa različitim zainteresovanim stranama, rekao je portparol, a prenosi Bloomberg.

„Krstarenje koje zagađuje okolinu nije u skladu sa održivim ambicijama Amsterdama“, rekla je Ilana Ruderkerk (Ilana Rooderkerk), lokalni lider socijalno progresivne stranke D66, koja je predstavila ovaj predlog. „Brodovi za krstarenje u centru grada, takođe, se ne uklapaju u zadatak borbe protiv masovnog turizma.”

Odluka dolazi usred šireg suzbijanja priliva turista i osećaja poremećaja koji donose u Amsterdam, grad poznat po svojoj četvrti crvenih fenjera i kafićima koji prodaju marihuanu.

Gradonačelnica Femke Halsema je predvodila kampanju kako bi obeshrabrila posetioce da koriste ono što je nazvala „odmorom od morala“.

Amsterdam u proseku svakog meseca privlači više od milion turista, premašujući njegovu populaciju od nešto više od 800.000.

Ranije ove godine, gradsko veće je zabranilo pušenje marihuane na otvorenom u četvrti crvenih fenjera. U martu su gradske vlasti, takođe, pokrenule online akciju usmerenu na mlade Britance u kampanji „Stay Away “ koja ima za cilj da spreči da razulareni posetioci siđu u grad.

Italijanska vlada je 2021. godine zabranila velikim brodovima za krstarenje da pristaju kod Venecije kako bi zaštitila ovo mesto od masovnog turizma.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...