Uoči zasedanja američke centralne banke iduće nedelje

Analitičari očekuju da će Fed ublažiti rečnik o inflaciji

BankeSvetU fokusu

22.7.2024 14:39 Autor: Vladimir Jokanović 1

Analitičari očekuju da će Fed ublažiti rečnik o inflaciji Analitičari očekuju da će Fed ublažiti rečnik o inflaciji
Sastanak Feda sledeće nedelje mogao bi da okonča upotrebu reči „povišena“ u opisu inflacije u SAD. Ako se to desi, to bi bio najsnažniji... Analitičari očekuju da će Fed ublažiti rečnik o inflaciji

Sastanak Feda sledeće nedelje mogao bi da okonča upotrebu reči „povišena“ u opisu inflacije u SAD. Ako se to desi, to bi bio najsnažniji signal do sada da centralna banka planira smanjenje kamatnih stopa već u septembru i početak faze popuštanja monetarne politike, nešto što investitori sada vide kao gotovo sigurnu stvar, ocenjuju analitičari.

Smanjenje opisa inflacije na nešto blaže od „povišene“ moglo bi takođe navesti Fed da izmeni drugu ključnu rečenicu u svojoj trenutnoj izjavi o politici, da stope neće biti smanjene dok zvaničnici ne „steknu veće poverenje da se inflacija održivo kreće ka dva procenta“, prenosi Reuters.

Osoblje Feda prestalo je da opisuje inflaciju kao povišenu u januaru nakon što je PCE opao ispod tri odsto, a donosioci politika koji se pripremaju za sastanak 30. i 31. jula napomenuli su da se inflacija usporava šire gledano u ekonomiji, što im daje poverenje da će se usporavanje nastaviti.

Uvodne rečenice izjave o politici, sa opisima rasta, tržišta rada i inflacije, koriste se za „procenu stanja“ ekonomije, rekao je prošle nedelje predsednik Feda u Ričmondu, Tomas Barkin (Thomas Barkin). Sa novim PCE podacima koji dolaze pre sastanka, „videćemo koji je broj i napraviti odgovarajuća prilagođavanja“.

U septembru 2021. godine, nakon tri meseca rasta cena koje su bile više nego duplo veći od ciljana dva odsto Feda, osoblje centralne banke SAD i donosioci politika promenili su svoj pasivan ton o inflaciji i počeli da je opisuju kao „povišenu“.

To se desilo nakon što je indeks cena lične potrošnje, koji Fed koristi za postavljanje cilja inflacije, premašio četiri odsto u maju, junu i julu te godine. Ovaj opis „povišene“ inflacije ostaje u izjavi o politici Odbora za otvoreno tržište Federalnih rezervi do danas, čak i kada je PCE sada pao na 2,6 procenata i čini se da i dalje opada.

  • Boba321

    23.7.2024 #1 Author

    Ublaziti recnik, pa trebaju pomoci da se smanji inflacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.