američka kompanija ipak mora da plati mnogo veću sumu poreza

Apple izgubio veliku sudsku bitku u EU, Google takođe mora da plati kaznu

EUSvet

10.9.2024 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Apple izgubio veliku sudsku bitku u EU, Google takođe mora da plati kaznu Apple izgubio veliku sudsku bitku u EU, Google takođe mora da plati kaznu
Apple je izgubio sudsku borbu u vezi sa irskim poreskim zakonom i po svoj prilici treba da plati 13 milijardi evra (14,4 milijarde dolara).... Apple izgubio veliku sudsku bitku u EU, Google takođe mora da plati kaznu

Apple je izgubio sudsku borbu u vezi sa irskim poreskim zakonom i po svoj prilici treba da plati 13 milijardi evra (14,4 milijarde dolara). Sud pravde EU u Luksemburgu podržao je značajnu odluku iz 2016. da je Irska prekršila zakon o državnoj pomoći dajući proizvođaču iPhonea nepravednu prednost.

Evropski Sud pravde presudio je da pobeda na nižem stepenu suda za Apple treba da bude poništena, jer su sudije tada pogrešno zaključile da su regulatori komisije pogrešili u proceni, pišu zapadni mediji.

Presuda je podsticaj za šeficu EU za antimonopolska pitanja Margaret Vestager (Margrete Vestager), čiji se drugi mandat u Briselu uskoro bliži kraju.

Vestager je 2016. izazvala gnev preko Atlantika kada se uključila u istragu Apple-ovih poreskih aranžmana. Tvrdila je da je Irska dala nezakonite koristi kompaniji sa sedištem u Kupertinu u Kaliforniji i omogućila joj da plati znatno manje poreza od drugih preduzeća u zemlji tokom mnogo godina.

Naložila je Irskoj da naknadno oporezuje ukupno 13 milijardi evra od Apple-a, što iznosi oko dve četvrtine prodaje Mac računara na globalnom nivou. Novac je bio na depozitnom računu do konačne presude.

Izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk (Tim Cook) ocenio je potez EU kao „potpunu političku glupost“, preneo je Bloomberg. I američko ministarstvo finansija je takođe reklo da EU postaje „nadnacionalna poreska uprava“ koja bi mogla da ugrozi napore globalne poreske reforme.

U današnjem razvoju događaja saopšteno je i da drugi američki tehnološki gigant, Alphabet, krovna kompanija iza Google-a, mora da plati kaznu u visini 2,4 milijarde dolara, jer je zloupotrebio dominantnu tržišnu poziciju u EU. Poput Apple-a, i Alphabet se žalio na prvobitnu odluku ali je prvostepeni sud EU odbio žalbu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.