širenje maloprodajne mreže i uspostavljanje proizvodnje

Apple pojačava nastup na indijskom tržištu

InvesticijeSvetU fokusu

16.8.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Apple pojačava nastup na indijskom tržištu Apple pojačava nastup na indijskom tržištu
iPhone 15 počeće da se proizvodi u indijskoj državi Tamil Nadu, u nastojanju kompanije Apple da dodatno smanji jaz između svojih operacija u Indiji... Apple pojačava nastup na indijskom tržištu

iPhone 15 počeće da se proizvodi u indijskoj državi Tamil Nadu, u nastojanju kompanije Apple da dodatno smanji jaz između svojih operacija u Indiji i glavne proizvodne baze u Kini.

Fabrika Foxconn Technology Group u Sriperumbuduru priprema se za proizvodnju i isporuku najnovijih Appleovih uređaja samo nekoliko nedelja nakon što oni počnu da se isporučuju i iz fabrika u Kini. Firma sa sedištem u Kupertinu u Kaliforniji je na višegodišnjem projektu diverzifikacije svoje proizvodnje van Kine, uklanjajući rizik iz lanca snabdevanja za svoje najvažnije proizvode, jer tenzije između Vašingtona i Pekinga čine trgovinu manje predvidljivom, piše Bloomberg.

Indija, pod premijerom Narendrom Modijem, nastojala je da izgradi bliže veze sa SAD i da od sebe napravi globalni tehnološki proizvodni centar.

Pre modela iPhone 14, Apple je imao samo mali deo svoje iPhone proizvodnje u Indiji, uz kašnjenje plasmana u odnosu na Kinu od šest do devet meseci. To kašnjenje je drastično smanjeno prošle godine, a Apple je krajem marta proizveo sedam procenata svojih iPhonea u Indiji.

Obim indijske proizvodnje za iPhone 15 zavisiće od raspoloživosti komponenti, koje se uglavnom uvoze, i povećanja proizvodnih linija u fabrici Foxconna izvan Čenaja.

Novi iPhone, koji će verovatno biti najavljen 12. septembra, obećava da će biti najveće ažuriranje uređaja u poslednje tri godine. Uključiće velike nadogradnje sistema kamera u čitavom asortimanu, a Pro modeli će dobiti poboljšani 3-nanometarski A16 procesor. Nova “porodica” telefona je ključna za oživljavanje nešto slabije prodaje. Apple je ovog meseca izvestio o svom trećem kvartalu zaredom o padu prodaje, opterećen slabom potražnjom potrošača na ključnim tržištima kao što su SAD, Kina i Evropa.

Drugi Apple dobavljači u Indiji — Pegatron Corp. i fabrika Vistron Corp. koju kupuje Tata Group — takođe će uskoro sastavljati model iPhone 15, rekli su insajderi za Bloomberg.

Apple se stalno širio u Indiji preko svojih tajvanskih dobavljača, koristeći neke od finansijskih podsticaja Modijeve administracije da uvede više vrhunske proizvodnje. To je pomoglo Appleu da utrostruči proizvodnju na više od sedam milijardi dolara u Indiji u fiskalnoj godini koja je završena u martu.

Apple, koji je otvorio svoje prve maloprodajne objekte u zemlji u aprilu, sada gleda na brzorastuće indijsko tržište i sa aspekta maloprodaje i kao važnu proizvodnu bazu za svoje uređaje na duži rok. U drugom godišnjem kvartalu, prodaja iPhonea u Indiji porasla je dvocifreno na novi maksimum, iako Apple nije otkrio precizne brojke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...