Državne mere stvorile viškove, ali je privreda stradala

Argentina ponovo beleži ekonomski pad

SvetU fokusu

22.8.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Argentina ponovo beleži ekonomski pad Argentina ponovo beleži ekonomski pad
Ekonomske aktivnosti Argentine verovatno su opale u junu u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, navode analitičari. Druga najveća južnoamerička ekonomija ponovo je... Argentina ponovo beleži ekonomski pad

Ekonomske aktivnosti Argentine verovatno su opale u junu u odnosu na isti mesec godinu dana ranije, navode analitičari.

Druga najveća južnoamerička ekonomija ponovo je u minusu, nakon rasta prethodnog meseca usled oštrih mera štednje i smanjenja troškova, koje je podsticao desničarski predsednik Havijer Milej (Javier Milei), prenosi B92 pisanje agencije Reuters.

Srednja prognoza 16 argentinskih analitičara predvidela je smanjenje ekonomske aktivnosti od 1,9 odsto na godišnjem nivou u šestom mesecu ove godine, što je nazadovanje u odnosu na majski rast od 2,3 odsto.

Predsednikova agenda za smanjenje troškova dovela je do nastanka retkih fiskalnih viškova i omogućila centralnoj banci da obnovi rezerve, ali je privreda stradala, uz nagli pad potrošnje, izgradnje i proizvodnje.

„Ekonomija velikih gradova povezana sa potrošnjom i industrijskim i građevinskim sektorom, nastavlja snažan trend pada, ali se s druge strane poljoprivreda oporavlja u odnosu na pre godinu dana, a sektor nafte i gasa raste zbog povećanja proizvodnje škriljaca“, ocenjuju ekonomisti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.