ANKETA PRED IZBORE U SAD Bajden ima 12 odsto prednosti nad Trampom

SvetVesti

10.9.2020 10:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

ANKETA PRED IZBORE U SAD Bajden ima 12 odsto prednosti nad Trampom ANKETA PRED IZBORE U SAD Bajden ima 12 odsto prednosti nad Trampom
Demokratski kandidat za američkog predsednika Džo Bajden (Joe Biden) ima prednost od 12 odsto u odnosu na inkumbenta i republikanskog kandidata Donalda Trampa (Donald... ANKETA PRED IZBORE U SAD Bajden ima 12 odsto prednosti nad Trampom

Demokratski kandidat za američkog predsednika Džo Bajden (Joe Biden) ima prednost od 12 odsto u odnosu na inkumbenta i republikanskog kandidata Donalda Trampa (Donald Trump) pokazali su rezultati ankete Reutersa i Ipsosa.

Anketa koja je sprovedena na internetu između 3. i 8. septembra pokazala je da će 52 odsto ispitanih, koji će verovatno izaći na izbore podržati Bajdena, dok će 40 odsto podržati aktuelnog predsednika, prenosi Seebiz. Anketom je obuhvaćeno 823 potencijalnih birača, od kojih se 390 izjasnilo za demokratskog, a 351 za republikanskog kandidata. Tri odsto bi podržalo trećeg kandidata, a pet odsto je neodlučno.

Prema anketi broj glasača koji se još nije odlučio za svog kandidata dvostruko je manji nego na izborima pre četiri godine. Ukoliko bi se svi oni opredelili za Trampa, to je i dalje nedovoljno da bi on pobedio Bajdena, pokazalo je istraživanje.

Zahvaljujući izbornom sistemu u SAD, Tramp bi ipak mogao da pobedi sa manjim brojem ukupnih glasova, kao na izborima 2016. godine kada je njegova protivkandidatkinja Hilari Klinton (Hillary Clinton) dobila oko tri miliona glasova više.

Anketa, prva koju su Reuters i Ipsos ove godine sproveli među verovatnim glasačima, pokazala je da je glavni motiv za izlazak na birališta pandemija korona virusa, koja je u SAD odnela više od 186.000 života i izbrisala nekoliko miliona radnih mesta, kao i poverenje u vlast.

Oko 28 odsto ispitanih reklo je da je na njihovu odluku uticalo mišljenje o sposobnosti kandidata za upravljanje pandemijom, a 23 odsto vraćanje poverenja u vlast. Njih 19 odsto ističe važnost sposobnosti vraćanja ekonomije na noge, a 14 odsto želi kandidata koji može bolje da se suprotstavi kriminalu.

Oko 51 odsto ispitanika smatra da bi Bajden bolje upravljao korona krizom u odnosu na Trampovih 38 odsto, ali republikanac je viđen kao kandidat koji je snažniji po pitanju „kriminala i građanskih nemira”, sa 45 odsto podrške u odnosu na Bajdenovih 40 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...