Zbog brige za nacionalnu bezbednost I razvoja veštačke inteligencije u drugim zemljama

Bajdenova administracija ograničava izvoz naprednih mikročipova

Svet

15.10.2024 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bajdenova administracija ograničava izvoz naprednih mikročipova Bajdenova administracija ograničava izvoz naprednih mikročipova
Zvaničnici američke administracije razmatrali su mogućnost limitiranja inostrane prodaje naprednih AI čipova iz kompanije Nvidia i još nekoliko drugih američkih kompanija, što je potez... Bajdenova administracija ograničava izvoz naprednih mikročipova

Zvaničnici američke administracije razmatrali su mogućnost limitiranja inostrane prodaje naprednih AI čipova iz kompanije Nvidia i još nekoliko drugih američkih kompanija, što je potez koji bi mogao da ograniči sposobnosti za razvoj i korišćenje veštačke inteligencije pojedinih zemalja.

Novi pristup bi postavio gornju granicu za izvozne dozvole za određene zemlje u interesu nacionalne bezbednosti, kažu insajderi za Bloomberg.

Zvaničnici SAD su posebno fokusirani na izvoz u zemlje Persijskog zaliva koje imaju sve veći apetit za AI data centre, kao i “duboke džepove” za njihovo finansiranje.

Razmatranja su u ranoj fazi, a Bloomberg navodi da je ova ideja dobila na snazi poslednjih nedelja.

Politika bi se zasnivala na uspostavljenom okviru za olakšavanje procesa licenciranja za isporuke AI čipova centrima podataka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji. Zvaničnici Ministarstva trgovine predstavili su te propise prošlog meseca i rekli ipak da će biti kreirana i dodatna pravila.

Agencija za industriju i bezbednost, koja kontroliše izvoz, odbila je da komentariše. Nvidia, tržišni lider za AI čipove, takođe je odbila da komentariše, kao i AMD i Intel, njeni konkurenti u proizvodnji naprednih poluprovodnika.

Postavljanje izvoznih ograničenja pooštrilo bi već usvojene mere koje su prvobitno bile usmerene na obuzdavanje kineskih ambicija u vezi sa veštačkom inteligencijom, pošto “Vašington analizira bezbednosne rizike razvoja veštačke inteligencije širom sveta”.

Bajdenova administracija je već ograničila isporuke AI čipova kompanija poput Nvidia i AMD u više od 40 zemalja širom Bliskog istoka, Afrike i Azije zbog straha da bi njihovi proizvodi mogli biti preusmereni u Kinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.