Tržište pozitivno reagovalo na odluku

Banka Japana podigla kamatne stope

BankeSvet

31.7.2024 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banka Japana podigla kamatne stope Banka Japana podigla kamatne stope
Banka Japana je podigla referentnu kamatnu stopu i najavila da će prepoloviti otkup obveznica, naglašavajući svoju odlučnost da normalizuje monetarnu politiku. Centralna japanska banka... Banka Japana podigla kamatne stope

Banka Japana je podigla referentnu kamatnu stopu i najavila da će prepoloviti otkup obveznica, naglašavajući svoju odlučnost da normalizuje monetarnu politiku.

Centralna japanska banka je podigla referentnu stopu na oko 0,25 odsto sa raspona od 0 do 0,1 odsto, navodi se u saopštenju.

Takođe je rečeno da će smanjiti svoj mesečni tempo kupovine obveznica na oko tri biliona jena (19,6 milijardi dolara) do prvog kvartala 2026. Nedavni tempo kupovine obveznice bio je otprilike dvostruko veći od tog iznosa, piše Bloomberg.

Jen je na oko 153 prema jednom američkom dolaru, dok su indeksi akcija japanskih kompanija porasli nakon ove odluke u sredu rano ujutro po evropksom vremenu.

Prinos na desetogodišnje državne obveznice dostigao je svoj unutardnevni maksimum i iznosio je 1,045 odsto. Dvogodišnji prinosi dostigli su 15-godišnji maksimum.

Odluka je pokazala volju guvernera Kazua Uede da nastavi sa normalizacijom nakon godina u kojima je banka vodila “ultra-labavu” politiku koja je uključivala poslednju negativnu kamatnu stopu u svetu do marta ove godine.

Analitičari pretpostavljaju da bi ove godine moglo doći do još jednog povećanja kamata u Japanu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.