za ogroman doprinos u istraživanju proteina

Bejker, Hasabis i Džamper dobitnici Nobelove nagrade za hemiju

Hi-techLifestyleSvet

9.10.2024 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bejker, Hasabis i Džamper dobitnici Nobelove nagrade za hemiju Bejker, Hasabis i Džamper dobitnici Nobelove nagrade za hemiju
Nobelova nagrada za hemiju dodeljena je u američko-britanskom timu naučnika – Dejvidu Bejkeru (David Baker), Demisu Hasabisu (Demis Hassabis) i Džonu Džamperu (John Jumper)... Bejker, Hasabis i Džamper dobitnici Nobelove nagrade za hemiju

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena je u američko-britanskom timu naučnika – Dejvidu Bejkeru (David Baker), Demisu Hasabisu (Demis Hassabis) i Džonu Džamperu (John Jumper) za njihov doprinos u istraživanju proteina.

Bejker radi na Univerzitetu Vašington u Sijetlu, dok Hasabis i Džamper rade za Google Deepmind u Londonu.

Bejker je dizajnirao novi protein 2003. godine i njegova istraživačka grupa je od tada proizvodila jednu “maštovitu kreaciju belančevina za drugom, uključujući proteine koji se mogu koristiti kao farmaceutski proizvodi, vakcine, nanomaterijali i sićušni senzori”, saopštio je Nobelov komitet.

S druge strane, Hasabis i Džamper su kreirali model veštačke inteligencije koji je bio u stanju da predvidi strukturu gotovo svih 200 miliona proteina koje su istraživači identifikovali, dodao je komitet.

Hajner Linke (Heiner Linke), predsednik Nobelovog komiteta za hemiju, rekao je da su naučnici dugo sanjali o predviđanju trodimenzionalne strukture proteina.

„Pre četiri godine, Demis Hasabis i Džon Džamper uspeli su da ‘razbiju kod’ upotrebom veštačke inteligencije. Oni su omogućili da se predvidi složena struktura u suštini bilo kog poznatog proteina u prirodi“, rekao je Linke, i dodao da je „Bejker razvio je računarske alate koji sada omogućavaju naučnicima da dizajniraju spektakularne nove proteine sa potpuno novim oblicima i funkcijama, otvarajući beskrajne mogućnosti za najveću korist čovečanstvu.“

  • NATALY

    10.10.2024 #1 Author

    Bravo za nauku i ljude koji svojim karijeru posvete istraživanju i stvaranju korisnih inovacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.