Nema naznaka da će štrajk uskoro biti gotov

Boeing izašao sa „najboljom i konačnom“ ponudom za radnike

Svet

24.9.2024 14:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

Boeing izašao sa „najboljom i konačnom“ ponudom za radnike Boeing izašao sa „najboljom i konačnom“ ponudom za radnike
Kompanija Boeing ponudila je „najbolju i konačnu“ ponudu za povećanje plata hiljadama radnika koji su u štrajku, ali najveći sindikat je odbio da stavi... Boeing izašao sa „najboljom i konačnom“ ponudom za radnike

Kompanija Boeing ponudila je „najbolju i konačnu“ ponudu za povećanje plata hiljadama radnika koji su u štrajku, ali najveći sindikat je odbio da stavi ponudu na glasanje, tvrdeći da kompanija nije pregovarala o predlogu koji ispunjava zahteve članova.

Američki proizvođač aviona ponudio je vraćanje bonusa za učinak, poboljšanje penzionih beneficija i udvostručenje bonusa za ratifikaciju na 6.000 dolara, pod uslovom da radnici prihvate ponudu do petka, prema pismu koje je kompanija poslala predstavnicima Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu, prenosi Reuters.

Boeing je pod sve većim pritiskom da okonča štrajk koji bi mogao da ga košta nekoliko milijardi dolara, dodatno opterećujući već napete finansije kompanije i preteći smanjenju kreditnog rejtinga. Međutim, sindikat je saopštio da neće organizovati novo glasanje o ponudi, koja zavisi od prihvatanja do petka i koja nije bila pregovarana sa sindikatom.

Lideri najvećeg sindikata navode da nisu obavezni da glasaju o ponudi kompanije, kao i da će možda to učiniti kasnije, ali su potvrdili nameru da nastave pregovore kako bi rešili potrebe svojih članova. „Logistički nismo u mogućnosti da organizujemo glasanje za 33.000 ljudi u roku od nekoliko dana. Osim toga, ponuda nije ispunila mnoge od zahteva naših članova“, saopštio je sindikat.

Boeing je u svom saopštenju naveo da je njegova najnovija ponuda, koja je usledila nakon neuspešnog federalnog posredovanja prošle nedelje, donela značajna poboljšanja i uzela u obzir povratne informacije sindikata i zaposlenih.

Više od 32.000 radnika Boeinga u Portlandu i okolini Sijetla stupilo je u štrajk 13. septembra, što je prvi štrajk sindikata od 2008. godine. Radnici, koji su tražili povećanje plata od 40 odsto i vraćanje bonusa za učinak, prethodno su odbili ponudu kompanije o povećanju plata za 25 odsto. Sindikat predstavlja radnike koji sklapaju Boeingov najprodavaniji model aviona 737 MAX i druge avione.

  • SHALIMAR

    24.9.2024 #1 Author

    Pametnije bi im bilo da ispune uslove jer kompanija zavisi od tih zaposlenih..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.