da li će konačno doći do prekida štrajka?

Boeing izneo najnoviji predlog o uvećanju plata, sindikat pred odlukom

Svet

21.10.2024 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Boeing izneo najnoviji predlog o uvećanju plata, sindikat pred odlukom Boeing izneo najnoviji predlog o uvećanju plata, sindikat pred odlukom
Kompanija Boeing i sindikat koji predstavlja 33.000 radnika u štrajku postigli su probni dogovor o novom kolektivnom ugovoru o radu uz pomoć Bele kuće,... Boeing izneo najnoviji predlog o uvećanju plata, sindikat pred odlukom

Kompanija Boeing i sindikat koji predstavlja 33.000 radnika u štrajku postigli su probni dogovor o novom kolektivnom ugovoru o radu uz pomoć Bele kuće, naglašavajući visoke uloge za okončanje obustave rada koja je osakatila jednog od najvećih američkih izvoznika.

Predlog koji je iznesen u Sijetlu uključuje povećanje plata od 35 odsto na kraju četvrte godine, garantovani godišnji bonus od najmanje četiri odsto i dodatnih 7.000 dolara bonusa ako radnici odobre ugovor, prenosi Bloomberg. Glasanje o ratifikaciji ovog ugovora zakazano je za 23. oktobar.

Potencijalni dogovor završio bi dugi period optuživanja obe strane, i pauze u proizvodnji. Bela kuća je poslala vršiteljku dužnosti ministra za rad Džuli Su (Julie Su) u Sijetl da podrži proces kolektivnog pregovaranja, a ona se više puta sastala sa sindikatom i novim izvršnim direktorom Boeinga Kelijem Ortbergom (Kelly Ortberg) kako bi prevazišla zastoj.

„Predsednik Bajden (Joe Biden) veruje da je proces kolektivnog pregovaranja najbolji način da se postignu dobri rezultati za zaposlene, a konačna odluka o ugovoru biće na sindikalnim radnicima“, navodi se u saopštenju Bele kuće nakon što su dve strane potvrdile preliminarno postizanje dogovora.

Rešavanje štrajka bi dalo podsticaj za novog direktora Ortberga, koji se pridružio Boeingu u avgustu sa mandatom da obnovi proizvodne operacije.

Provizorni dogovor između Boeinga i sindikata ne garantuje da će i biti konačno prihvaćen. Kada je prošlog meseca iznet prvi predlog, koji su takođe podržale obe strane, zaposleni su ga na glasanju velikom većinom odbili.

Ovo je treća ponuda uprave Boeinga od tada, i 10 odsto je novčano veća od prvobitne ponude.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.