avio-kompanija se bori sa kašnjenjima programa i stalnim štrajkovima

Boeing planira da otpusti približno deset odsto radnika

Svet

12.10.2024 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Boeing planira da otpusti približno deset odsto radnika Boeing planira da otpusti približno deset odsto radnika
Američki vazduhoplovni gigant Boeing planira da smanji svoju radnu snagu za približno deset odsto dok se kompanija bori sa kašnjenjima programa i stalnim štrajkovima... Boeing planira da otpusti približno deset odsto radnika

Američki vazduhoplovni gigant Boeing planira da smanji svoju radnu snagu za približno deset odsto dok se kompanija bori sa kašnjenjima programa i stalnim štrajkovima radnika, objavio je izvršni direktor Keli Ortberg (Kelly Orberg) u poruci zaposlenima.

„Naš posao je u teškoj poziciji i izazovi sa kojima se zajedno suočavamo su preveliki“, rekao je Ortberg, ističući uticaj dugotrajnog štrajka koji uključuje 33.000 radnika.

 On je ukazao da kompanija mora da donosi „teške odluke“ i sprovede strukturne promene kako bi održala svoju konkurentsku prednost i ispunila dugoročne obaveze prema kupcima.

U Ortbergovoj izjavi nije preciziran tačan broj otpuštanja, ali s obzirom da je Boeing početkom godine zapošljavao 171.000 ljudi širom sveta, od kojih 147.000 u Sjedinjenim Američkim Državama, planirano smanjenje moglo bi da utiče na hiljade ljudi.

Prema Ortbergu, na zastoj u razvoju programa Boeinga 777X posebno su uticali pauza u testiranju leta i štrajk koji je u toku. Ovi problemi su odložili projektovani vremenski okvir isporuke, te se prva   sada očekuje 2026. godine, što je promena koja je već saopštena kupcima.

Pored toga, Boing namerava da dovrši preostalih 767 porudžbina za teretni prevoz i da završi komercijalnu proizvodnju modela do 2027. U međuvremenu, proizvodnja tankera KC-46A, ključnog ugovora sa vojnim snagama, će se nastaviti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.