Najveća preuzimanja u istoriji nemačke kompanije

Bosch najavljuje akvizicije vredne osam milijardi evra

EUSvet

24.7.2024 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bosch najavljuje akvizicije vredne osam milijardi evra Bosch najavljuje akvizicije vredne osam milijardi evra
Nemački tehnološki gigant Bosch je napravio posao vredan milijarde evra – najveći, kako kaže, u istoriji kompanije. Poslovodstvo u Gerlingenu kod Štutgarta je preciziralo... Bosch najavljuje akvizicije vredne osam milijardi evra

Nemački tehnološki gigant Bosch je napravio posao vredan milijarde evra – najveći, kako kaže, u istoriji kompanije. Poslovodstvo u Gerlingenu kod Štutgarta je preciziralo da je reč o klimatskoj i tehnologiji grejanja.

Grupacija planira da od irske kompanije Johnsons Controls preuzme globalni biznis grejanja, ventilacije i solucija za klimatizaciju stambenih i malih poslovnih zgrada. Bosch istovremeno namerava da kupi zajedničko preduzeće Johnsons Controlsa i japanskog industrijskog konglomerata Hitachi, piše DPA.

Akcionari i nadzorni odbor Boscha su odobrili transakciju i obavezujući sporazumi su već potpisani. Cena je osam milijardi dolara, a posao će se završiti u roku od 12 meseci, ako regulatori daju zeleno svetlo.

Izvršni direktor kompanije Štefan Hartung (Stefan Hartung) je istakao da je transakcija najveća u istoriji kompanije.

Firme koje Boschplanira da kupi su prošle finansijske godine imale promet od oko četiri milijarde evra i širom sveta približno 12.000 zaposlenih.

Kupovina obuhvata 16 fabrika i 12 razvojnih centara u više od 30 država. Bosch ovom akvizicijom, kako se navodi, posebno jača svoju tržišnu poziciju u Sjedinjenim Američkim Državama i Aziji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.