Očekuje se da će premijer raspisati izbore kada ekonomski momenat bude povoljniji

Britansko “igranje” na rubu recesije do polovine sledeće godine

SvetU fokusu

28.12.2023 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britansko “igranje” na rubu recesije do polovine sledeće godine Britansko “igranje” na rubu recesije do polovine sledeće godine
Britanska ekonomija će verovatno izbeći recesiju 2024. i ojačati u drugoj polovini godine jer će potrošači imati koristi od pada inflacije i ublažavanja dugotrajne... Britansko “igranje” na rubu recesije do polovine sledeće godine

Britanska ekonomija će verovatno izbeći recesiju 2024. i ojačati u drugoj polovini godine jer će potrošači imati koristi od pada inflacije i ublažavanja dugotrajne krize troškova života.

Sve u svemu, 52 ekonomista koje je anketirao Bloomberg veruju da će Ministarstvo finansija i Banka Engleske sprovesti tzv. “meko sletanje” privrede sledeće godine, uz rast od 0,3 odsto i izbeći recesiju.

Ako ekonomija treba da odluči o ishodu izbora, koji moraju biti raspisani do januara 2025. godine, najbolja šansa premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak) je da sačeka leto, sudeći po prognozama za sledeću godinu. Dok ta očitavanja signaliziraju da će se Britanija pridružiti Nemačkoj na dnu tabele rasta Grupe sedam, očekuje se da će i naredne godine ostvariti napredak u realnim prihodima za potrošače nakon najgoreg inflatornog šoka u poslednje tri decenije.

„Izgledi su daleko ružičastiji za 2024. nego što se očekivalo pre 12 meseci“, rekao je za Bloomberg Baret Kupelijan (Berret Kupelian), glavni ekonomista konsultantske firme PwC.

Nijedno pitanje nije važnije za glasače od ekonomije, a ankete YouGova i Ipsosa pokazuju zabrinutost zbog pada životnog standarda, veću nego za pitanja zdravstvene zaštite i imigranata. Prognoze pokazuju da bi vlada mogla imati koristi od čekanja do leta da raspiše izbore.

Sunak i ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) zakazali su izjavu o budžetu za 6. mart kako bi istakli centralni deo svog (ekonomskog) dnevnog reda.

Polazna tačka za privredu je ružna. Revizije bruto domaćeg proizvoda za drugi i treći kvartal 2023. sugerišu da je Velika Britanija možda pala u recesiju krajem ove godine. Zvanične procene objavljene 22. decembra pokazuju da se ekonomija smanjila za 0,1 odsto u trećem kvartalu pošto su potrošači stezali kaiš.

Skoro trećina ekonomista koji su podneli kvartalne prognoze očekuje kontrakciju u poslednja tri meseca 2023. To bi dovelo zemlju u recesiju prema uobičajenoj definiciji dva uzastopna kvartala negativnog rasta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...