Kineski proizvođač električnih vozila dominira tržištem

BYD zabeležio rast profita za 32,8 odsto u drugom kvartalu

AutomobiliBiznisSvet

28.8.2024 14:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

BYD zabeležio rast profita za 32,8 odsto u drugom kvartalu BYD zabeležio rast profita za 32,8 odsto u drugom kvartalu
Kineski proizvođač električnih vozila BYD zabeležio je rast neto profita od 32,8 procenata u drugom kvartalu, što je najbrži rast od kraja 2023. godine,... BYD zabeležio rast profita za 32,8 odsto u drugom kvartalu

Kineski proizvođač električnih vozila BYD zabeležio je rast neto profita od 32,8 procenata u drugom kvartalu, što je najbrži rast od kraja 2023. godine, uprkos usporavanju potrošnje na skupe proizvode na najvećem svetskom automobilskom tržištu.

Neto profit kompanije u periodu od aprila do juna dostigao je 9,1 milijardu juana (1,3 milijarde dolara), dok su prihodi porasli za 25,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 176,2 milijarde juana, saopšteno je u podnesku na berzi, prenosi Reuters.

Za prvu polovinu godine u celini, neto profit je skočio za 24,4 odsto na 13,6 milijardi juana. BYD je preuzeo značajno vođstvo u sektoru električnih i plug-in hibridnih vozila, koristeći svoju strategiju vertikalne integracije kroz upotrebu ključnih komponenti kao što su baterije koje proizvodi sama kompanija.

BYD je u prvih sedam meseci prodao 14,5 odsto više vozila nego kombinovane prodaje dva zajednička preduzeća Volkswagena u Kini. Očekuje se da će ove godine preuzeti prvo mesto od Tesle kao najveći prodavac električnih vozila sa udelom od 17,7 odsto na globalnom tržištu, u poređenju sa Teslinim udelom od 17,2 odsto, prema procenama istraživanja Counterpoint Research.

Kompanija nudi atraktivne popuste na svoje najprodavanije serije Dynasty i Ocean kako bi osigurala lidersku poziciju sa više od jedne trećine udela na kineskom tržištu novih energetskih vozila. BYD je takođe proširio svoje međunarodno prisustvo, uključujući Evropu i Meksiko, gde planira da pokrene proizvodne pogone. Kompanija se suočava sa dodatnom carinom od 17 odsto za izvoz električnih vozila iz Kine u zemlje Evropske unije.

Prema proračunima zasnovanim na mesečnim podacima BYD-a, izvoz je činio 11,9 odsto ukupne prodaje automobila kompanije u prvih sedam meseci ove godine, što je skoro dvostruko više u odnosu na isti period prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.