na najvišem nivou od početka godine

Cene gasa porasle nakon blokade tranzita iz Rusije u Evropu preko Ukrajine

EUSvet

10.8.2024 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene gasa porasle nakon blokade tranzita iz Rusije u Evropu preko Ukrajine Cene gasa porasle nakon blokade tranzita iz Rusije u Evropu preko Ukrajine
Blokada protoka gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine i vojna akcija ukrajinskih snaga u Rusiji gurnule su cene akcija gasa na starom kontinentu... Cene gasa porasle nakon blokade tranzita iz Rusije u Evropu preko Ukrajine

Blokada protoka gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine i vojna akcija ukrajinskih snaga u Rusiji gurnule su cene akcija gasa na starom kontinentu na najviše nivoe od početka godine.

Trgovanje na najvećoj evropskoj berzi gasa u Holandiji zatvoreno je u petak po ceni od 41 evro po megavat-satu, što je rast od 14 odsto od početka nedelje, prenosi SEEbiz.

Rano zaustavljanje tranzita gasa preko Ukrajine, u svetlu upada ukrajinskih trupa na jugozapad Rusije ove nedelje, moglo bi da dovede do skoka zimskih cena za dodatnih 17 odsto sa sadašnjih nivoa na oko 50 evra po megavat-satu, oceno je analitičar Energy Aspects-a za portal Montelnews.

Tržište definitivno reaguje na pretnju i to nije zanemarivo, podvlači portal, prenosi Jutarnji.hr.

Pažnju stejkholdera na evropskom tržištu gasa privukla je i informacija da su ukrajinske snage u pohodu na rusku Kursku oblast zauzele postrojenje za kompresiju gasa Sudža u blizini istoimenog grada. Montelnews prenosi informaciju ukrajinske kompanije koja upravlja gasovodima da nemaju saznanja o zauzimanju Sudže i da nije bilo prekida dotoka gasa iz unutrašnjosti do Sudže.

Iako se, podseća portal, očekivalo da će do kraja godine prestati protok ruskog gasa kroz Ukrajinu, sadašnji gubitak ruskog snabdevanja tom rutom smanjio bi očekivane zalihe gasa u evropskim skladištima krajem oktobra.

Istovremeno, da pražnjenje zaliha preko očekivanog tempa verovatno ne bi predstavljalo problem za predstojeću grejnu sezonu, ali bi njegovo dopunjavanje 2025. bilo, zaključuje Montelnews, „veoma teško“.

  • BLIZANAC

    11.8.2024 #1 Author

    I tek će da raste. To je samo pocetak

    Odgovori

  • ZVONČICA

    11.8.2024 #2 Author

    Iz dana u dan variraju

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    11.8.2024 #3 Author

    Zapad i dalje sebe samara a misli da je pobednik

    Odgovori

  • LAV

    11.8.2024 #4 Author

    Ne znam bas cega to cene nisu porasle, svakodnevno citamo, slusamo i generalno smo svedoci poskupljenja svega pa eto i gasa.

    Odgovori

  • VALERIJA

    11.8.2024 #5 Author

    Sve je to jako dobro osmišljeno, nažalost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.