CENE NAFTE NAJNIŽE OD JUNA WTI ispod 40 dolara za barel, Brent takođe gubi vrednost

SvetVesti

7.9.2020 13:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE NAJNIŽE OD JUNA WTI ispod 40 dolara za barel, Brent takođe gubi vrednost CENE NAFTE NAJNIŽE OD JUNA WTI ispod 40 dolara za barel, Brent takođe gubi vrednost
Cene nafte pale su na najniže vrednosti od juna, nakon što je ojačao američki dolar, a potražnja za benzinom u SAD se smanjila. Cena... CENE NAFTE NAJNIŽE OD JUNA WTI ispod 40 dolara za barel, Brent takođe gubi vrednost

Cene nafte pale su na najniže vrednosti od juna, nakon što je ojačao američki dolar, a potražnja za benzinom u SAD se smanjila. Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) po oktobarskim ugovorima pala je u ponedeljak pre podne (CET) na ispod 40 dolara za barel, nastavlajući pad od petka.

Severnomorska nafta Brent takođe je nastavila da gubi na vrednosti na početku nove trgovačke nedelje, pa je i njena cena pala za oko tri dolara po barelu od početka septembra. Pad cene koincidirao je sa izjavom ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka da će cene nafte ostati u rasponu od 50 do 55 dolara po barelu tokom iduće godine.

Naftom WTI u ponedeljak pre podne trgovalo se po ceni 39,15 dolara po barelu, a naftom Brent po ceni 42,06 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Tokom narednih nekoliko nedelja očekuje se nastavak opadanja potražnje za benzinom, zbog manje potrošnje po završetku sezone godišnjih odmora, kao i zbog redovnog sezonskog remonta rafinerija, koje tokom ovog perioda godine prerađuju sirovu naftu smanjenim kapacitetima.

Dodatni razlog za pad vrednosti je odluka Saudijske Arabije da smanji prodajne cene nafte po oktobarskim ugovorima za uvoznike iz Azije i SAD. Globalna potražnja za naftom prema procenama stručnjaka neće se oporaviti još dve ili tri godine, a trgovci su i dalje zabrinuti zbog izgleda tržišta u narednim mesecima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...