snižavanje kamatnih stopa kao eventualni podstrek tržištu

Cene nafte u avgustu pale zbog zabrinutosti za potražnju

SvetU fokusu

2.9.2024 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene nafte u avgustu pale zbog zabrinutosti za potražnju Cene nafte u avgustu pale zbog zabrinutosti za potražnju
Globalne cene sirove nafte pale su dve nedelje zaredom, u principu jer se trgovci plaše da će zbog sporog rasta najvećih svetskih ekonomija oslabiti... Cene nafte u avgustu pale zbog zabrinutosti za potražnju

Globalne cene sirove nafte pale su dve nedelje zaredom, u principu jer se trgovci plaše da će zbog sporog rasta najvećih svetskih ekonomija oslabiti njihova tražnja.

Na londonskom tržištu cena barela brent nafte je prošle nedelje skliznula novih 0,3 odsto na 78,8 dolara, dok je u Njujorku barel WTI nafte pojeftinio 1,7 odsto na 73,55 dolara.

U celom avgustu, cena barela na londonskom tržištu pala je 2,4 odsto, a na američkom 3,6 odsto, prenosi Mina.

Cene su tokom meseca na oba tržišta potonule na najniže vrednosti od početka januara, jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta američke i kineske ekonomije. Nasuprot tome, podršku cenama pružaju najave smanjenja kamatnih stopa američke i evropske centralne banke u septembru, s obzirom na to da inflacija popušta.

Podršku cenama pruža i nedostatak nafte iz Libije. Libijska proizvodnja nafte u četvrtak je bila više nego prepolovljena, smanjena za oko 700.000 barela dnevno, a izvoz je zaustavljen u nekoliko luka zbog sukoba tamošnjih političkih frakcija. Konsultantska firma Rapidan Energy Group procenjuje da bi gubici proizvodnje mogli dostići između 900.000 i jedan milion barela dnevno i da bi mogli potrajati nekoliko sedmica.

Ipak, u oktobru, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici planiraju da povećaju proizvodnju, pa se ne očekuje smanjenje ponude.

  • Milan

    3.9.2024 #1 Author

    Pa, bilo je price kako OPEC u kooperaciji sa Ruskom Federacijom nece povecavati proizvodu kako bi Rusija imala vece prihode. Izgleda da se OPEC dogovorio sa zapadom i da sada na svaki nacin pokusavaju da obore cenu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.