CENE NAFTE U JULU OSTALE STABILNE Nepromenjena vrednost uprkos slabljenju dolara

SvetVesti

30.7.2020 15:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE U JULU OSTALE STABILNE Nepromenjena vrednost uprkos slabljenju dolara CENE NAFTE U JULU OSTALE STABILNE Nepromenjena vrednost uprkos slabljenju dolara
Cene nafte u julu održavaju se manje više stabilno na vrednostima višim od 40 dolara za barel, a nakon najnovijeg izveštaja američke Agencije za... CENE NAFTE U JULU OSTALE STABILNE Nepromenjena vrednost uprkos slabljenju dolara

Cene nafte u julu održavaju se manje više stabilno na vrednostima višim od 40 dolara za barel, a nakon najnovijeg izveštaja američke Agencije za energetske informacije (EIA) o značajnom smanjenju naftnih zaliha (10,6 miliona barela) u toj zemlji, cene su na kratko porasle u sredu.

U četvrtak cene su opale za više od 1,8 odsto, ali su ostale u zoni ranije pomenute stabilnosti. Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) u četvrtak posle podne (CET) trgovalo se po ceni 40,60 dolara za barel, a severnomorskom naftom Brent po ceni 43,22 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Prema analizi investicione banke „Standard Chartered“, glavne teme razgovora trgovaca na tržištu nafte su koliko vremena će biti potrebno da se stanje zaliha normalizuje i koliko će potražnja biti manja od očekivane, jer su se raspršila njihova očekivanja da će se potražnja oporaviti u oblku slova „V“.    

U kompanij „Rystad Energy AS“ veruju da će se globalna ponuda nafte znatno povećati u narednim mesecima, počev od 1. avgusta kada stupa na snagu novi sporazum OPEC+ kojim je predviđena dnevna proizvodnja za dva miliona barela više nego u prethodnih tri meseca. Ako proizvodnja bude nadmašila potražnju, vratiće se rizik od pada cena nafte.  

Analitičari navode da je neobično što je cena nafte ostala stabilna uprkos tome što je dolar izgubio na vrednosti i da je to loša vest za tržište nafte. Prema dosadašnjem iskustvu, cena nafte je snažnije rasla u odnosu na pad vrednosti dolara, pa je tako u periodu 2000-2008 dolarski indeks zabeležio pad od 30 odsto, a cena nafte Brent porasla je 5,5 puta.  

Tržište nafte nije reagovalo na najavu američkog FED o zadržavanju nultih referentnih kamatnih stopa, jer je prevladala zabrinutost zbog slabijeg oporavka potražnje za naftom u SAD od očekivanog i zbog zabrinutosti od daljeg širenja epidemije korona virusa u toj zemlji, prenosi Market Watch.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...