Izveštaj Organizacije UN za hranu i poljoprivredu

Cene pirinča u julu najviše u poslednjih 12 godina

AgrobiznisBiznisSvet

14.8.2023 08:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene pirinča u julu najviše u poslednjih 12 godina Cene pirinča u julu najviše u poslednjih 12 godina
Svetske cene pirinča u julu bile su najviše od septembra 2011. godine, objavila je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UN FAO). Globalni... Cene pirinča u julu najviše u poslednjih 12 godina

Svetske cene pirinča u julu bile su najviše od septembra 2011. godine, objavila je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UN FAO).

Globalni indeks cena pirinča porastao je u julu za 2,8 odsto na mesečnom nivou, na 129,7 bodova, što je najviše u poslednjih 12 godina, navodi FAO sa sedištem u Rimu, prenosi Seebiz, pozivajući se na Tanjug.

Pirinač je poskupeo za 19,7 procenata u odnosu na jul 2022. godine, zbog indijske zabrane izvoza nekih vrsta pirinča i nepovoljnih vremenskih uslova koji mogu uticati na proizvodnju, prenosi CNBC.

Neki dobavljači zabrinuti su zbog mogućeg negativnog uticaja klimatskog fenomena El Nino na proizvodnju pirinča, kao i zbog prekida žetve u Vijetnamu zbog kiša, što je povisilo cene, navedeno je u izveštaju FAO.

Indija, vodeći svetski izvoznik pirinča, zabranila je 20. jula izvoz belog pirinča koji nije basmati, dok vlada u Nju Delhiju nastoji da zaustavi rast cena pirinča u zemlji, istovremeno osiguravajući njegove dodatne zalihe „po tazumnim cenama“. FAO indeks cena pirinča verovatno će u avgustu biti još viši nego u julu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...