Astroscale potpisao petogodišnji ugovor

Čišćenje Zemljine orbite za 73 miliona evra pripalo japanskom startapu

Hi-techLifestyleSvet

20.8.2024 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Čišćenje Zemljine orbite za 73 miliona evra pripalo japanskom startapu Čišćenje Zemljine orbite za 73 miliona evra pripalo japanskom startapu
Deonice japanskog startapa Astroscale poskupele su čak 19 odsto nakon što je kompanija koja obavlja svemirske misije objavila da će potpisati 73,4 miliona evra... Čišćenje Zemljine orbite za 73 miliona evra pripalo japanskom startapu

Deonice japanskog startapa Astroscale poskupele su čak 19 odsto nakon što je kompanija koja obavlja svemirske misije objavila da će potpisati 73,4 miliona evra (12 milijardi jena) vredan ugovor s japanskom svemirskom agencijom.

Astroscale je saopštio da će potpisati petogodišnji ugovor o uklanjanju otpada iz Zemljine orbite s Japanskom agencijom za istraživanje svemira (JAXA), prenosi N1 pisanje HRT-a.

Uz taj posao oni će i razviti novu svemirsku letelicu pod nazivom ADRAS-J2 koju će opremiti tehnologijom robotske ruke za hvatanje svemirskog otpada.

Cilj je da započnu s prikupljanjem otpada do marta 2029, navodi se u saopštenju kompanije.

Svemirski otpad sve više postaje rizik za misije u svemiru, budući da je broj satelita u orbiti naglo porastao.

Najnoviji slučaj u kojem je povećan rizik od sudara svemirskog otpada i satelita uzrokovala je kineska raketa koja se raspala u svemiru početkom avgusta, i stvorila više od 700 komada novih krhotina koje sad kruže u Zemljinoj orbiti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.