pad prodaje obustavljen, ali rezultati daleko od vodeće pozicije na tržištu

Da li se Intel vraća na velika vrata?

SvetU fokusu

4.6.2024 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Da li se Intel vraća na velika vrata? Da li se Intel vraća na velika vrata?
Izvršni direktor korporacije Intel Pat Gelsinger izašao je na binu na sajmu Computex na Tajvanu kako bi govorio o novim proizvodima za koje očekuje... Da li se Intel vraća na velika vrata?

Izvršni direktor korporacije Intel Pat Gelsinger izašao je na binu na sajmu Computex na Tajvanu kako bi govorio o novim proizvodima za koje očekuje da će čuvenu kompaniju vratiti u sam vrh, pored industrijskog lidera Nvidije.  

Intel je pokazao svoje nove Xeon 6 procesore za data centre sa efikasnijim jezgrima koji će omogućiti operaterima da smanje prostor na oko trećinu dosadašnjeg hardvera. Kao i rivali, AMD ili Qualcomm, Intel je reklamirao sledeću generaciju čipova kao mnogo napredniju od aktuelnih opcija u prodaji. Generalni direktori AMD-a i Qualcomma, u ranijim izlaganjima na Computex forumu, koristili su Intelove procesore za laptop i desktop računare da pokažu koliko su daleko ispred u određenim aspektima tehnologije.

Gelsinger je direktno odgovorio na tvrdnju generalnog direktora Nvidije Jensena Huanga da tradicionalni procesori poput Intelovih ponestaju u doba veštačke inteligencije, i naglasio da će kompanija, zapravo, „imati glavnu ulogu u širenju veštačke inteligencije”, te da će industrija čipova do kraja decenije vredeti bilion dolara.

Intelovi Gaudi sistemi grupišu čipove u komplete više procesora prilagođenih za generativnu obuku veštačke inteligencije, biće ponuđeni tradicionalnim partnerima kao što su Dell Technologies i Inventec, rekao je Gelsinger. Jedan komplet sa osam Intel Gaudi 2 akceleratora će se prodavati za 65.000 dolara. Moćniji komplet od osam Intel Gaudi 3 akceleratora koštaće 125.000 dolara, a kompanija procenjuje da su obe ponude pristupačnije od konkurentskih.

Svaki od tih Gaudi 3 klastera se sastoji od 8.192 akceleratora i Intel procenjuje da nudi do 40 odsto brže vreme za obuku AI modela u poređenju sa klasterom ekvivalentne veličine Nvidia H100 GPU-a. Intel je takođe rekao da će Gaudi 3 biti čak dva puta brži od Nvidijinog H100 u izvršavanju zadataka AI zaključivanja, što se meri prema popularnim modelima poput onih koje su napravili Meta Platforms i Mistral.

Te prednosti pak verovatno neće biti dovoljne da Nvidiju skinu sa vodeće pozicije u obradi veštačke inteligencije u centru podataka.

„Performanse svakog pojedinačnog akceleratora više nisu najvažnija stvar“, rekao je Leonard Li, analitičar kompanije NeXt Curve. Nvidijina najveća prednost je u tome što ima kohezivni i integrisani ekosistem i vlasničku tehnologiju kao što je NVLink koja obezbeđuje da njeni računarski klasteri rade kao jedan. „Prednost je u mogućnosti da se stvori jedinstveni logički akcelerator ogromne veličine.”

Intel je decenijama predvodio kompjutersku industriju, ali je njegov prihod opao u poslednje dve godine jer je zaostajao za rivalima. Gelsinger, koji je vraćen u kompaniju pre tri godine da preokrene započeti negativni trend, potrošio je mnogo da revitalizuje ponudu i izgradi fabričku mrežu za koju je rekao da će povratiti pomoći da se povrati liderska pozicija u kreiranju i proizvodnji čipova.

Iako je Intelova prodaja prestala da opada, analitičari ne predviđaju brzi oporavak i kompanija je na putu da završi 2024. sa 20 milijardi dolara manjim prihodom nego što je imala pre samo tri godine. U međuvremenu, Nvidijina prodaja će se udvostručiti, a AMD će rasti za više od 10 odsto, prema procenama, pošto te kompanije bolje iskorišćavaju poplavu potrošnje na računarski hardver sa veštačkom inteligencijom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.