Opadaju očekivanja od klimatskog samita Ujedinjenih nacija u Azerbejdžanu

Direktori velikih korporacija odustali od učešća na COP29

BiznisSvet

8.10.2024 16:32 Autor: Vladimir Jokanović 0

Direktori velikih korporacija odustali od učešća na COP29 Direktori velikih korporacija odustali od učešća na COP29
Očekuje se da će Direktori Bank of America, BlackRock, Standard Chartered i Deutsche Bank, biti među istaknutim finansijerima koji će preskočiti ovogodišnji UN samit... Direktori velikih korporacija odustali od učešća na COP29

Očekuje se da će Direktori Bank of America, BlackRock, Standard Chartered i Deutsche Bank, biti među istaknutim finansijerima koji će preskočiti ovogodišnji UN samit COP29, dok poslovna očekivanja od najvažnijih svetskih klimatskih pregovora opadaju.

Dvonedeljni samit u Bakuu, koji će biti održan u novembru, organizatori su nazvali „finansijski COP“, gde će skoro 200 zemalja razgovarati o novom globalnom finansijskom cilju za podršku zemljama u razvoju koje trpe posledice klimatskih promena, prenosi Financial Times.

Međutim, mnogi vodeći rukovodioci iz oblasti bankarstva, upravljanja imovinom i osiguranja neće prisustvovati događaju, koji će se održati samo pet dana nakon američkih predsedničkih izbora, ostavljajući neizvesnost u pogledu liderstva najveće svetske ekonomije. Donald Trump (Donald Trump) zapretio je da će povući SAD iz Pariskog sporazuma ako ponovo pobedi, kao što je uradio 2016. godine.

Finansijski rukovodioci navode „tešku logistiku“ i manje prilika za umrežavanje sa klijentima nego na COP28 u Dubaiju prošle godine. Neki su takođe naznačili da planiraju da prisustvuju COP30 u Brazilu sledeće godine, tvrdeći da je ovogodišnji događaj „tehnički COP“ koji manje odgovara biznisu.

Na COP28 su prisustvovali rukovodioci iz različitih oblasti, što je učinilo taj događaj najvećom klimatskom konferencijom do sada, sa 65.000 učesnika. Taj događaj su, međutim, kritikovali neki pregovarači zbog prevelikog broja učesnika.

Organizatori COP29 u Bakuu saopštili su da očekuju ukupno prisustvo oko 50.000 učesnika, iako broj nije precizno podeljen i uključuje osoblje. U isto vreme, akademici i neprofitne organizacije žale se na poteškoće u dobijanju propusnica za ovogodišnji događaj, dok organizatori UN-a pokušavaju da ograniče broj učesnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.