protekcionizam na tržištu neće mnogo promeniti situaciju

Do kraja decenije svaki treći novi automobil na svetu biće kineski

AutomobiliLifestyleSvet

2.7.2024 13:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Do kraja decenije svaki treći novi automobil na svetu biće kineski Do kraja decenije svaki treći novi automobil na svetu biće kineski
Kineski automobilski brendovi će do kraja decenije osvojiti trećinu globalnog tržišta automobila. Kinezi će tada prodavati devet miliona vozila van matične zemlje, procenila je... Do kraja decenije svaki treći novi automobil na svetu biće kineski

Kineski automobilski brendovi će do kraja decenije osvojiti trećinu globalnog tržišta automobila. Kinezi će tada prodavati devet miliona vozila van matične zemlje, procenila je konsultantska kuća Alix Partners u svom izveštaju.

U Evropi, kineski proizvođači će oteti značajan deo kolača evropskim, japanskim i korejskim brendovima, navode autori studije.

Troškovi proizvodnje električnih automobila u Kini su za trećinu manji nego u Evropi. Razvojni ciklusi su kraći nego kod svetske konkurencije, prenosi DPA.

To kineskim proizvođačima automobila omogućava napad na tržišta „agresivnom politikom cena“, navodi Alix Partners.

„Nove carine Evropske unije na kineske automobile mogu kratkoročno usporiti uvoz i podržati prodajnu cenu, ali će istovremeno ubrzati lokalnu proizvodnju kineskih vozila i komponenti u Evropi“, rekao je stručnjak za automobilsku industriju Fabijan Piontek (Fabian Piontek).

Pod pritiskom političkih odluka, mnogi proizvođači su se poslednjih godina okrenuli razvoju proizvodnje električnih vozila.

Međutim, tražnja posustaje i studija procenjuje da će udeo novih električnih vozila na evropskom tržištu do 2030. porasti sa sadašnjih 20 na 45 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.