Nosilac posla je holandski ONE-Dyas

Dozvola za eksploataciju gasa u Severnom moru uprkos protestima

SvetU fokusu

14.8.2024 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Dozvola za eksploataciju gasa u Severnom moru uprkos protestima Dozvola za eksploataciju gasa u Severnom moru uprkos protestima
Kontroverzna eksploatacija prirodnog gasa iz podmorskog nalazišta kod nemačkog severnomorskog ostrva Borkum sve je izvesnija, pošto je nadležno pokrajinsko telo odobrilo taj projekat, objavila... Dozvola za eksploataciju gasa u Severnom moru uprkos protestima

Kontroverzna eksploatacija prirodnog gasa iz podmorskog nalazišta kod nemačkog severnomorskog ostrva Borkum sve je izvesnija, pošto je nadležno pokrajinsko telo odobrilo taj projekat, objavila je agencija DPA.

Služba za rudarstvo, energetiku i geologiju (LBEG) severne pokrajine Donja Saksonija saopštila je u sredu da je holandskoj energetskoj kompaniji ONE-Dyas izdala na 18 meseci dozvolu za bušenje na morskom dnu.

Eksploatacija gasa će prestati ako se ispostavi da Nemačkoj više nije potreban prirodni gas kao energent, prema toj dozvoli i dogovoru.

Naime, Nemačka planira da zbog smanjivanja emisije ugljen dioksida ubrza primenu obnovljivih izvora energije, kao što su solarna i energija vetra.

Predsednik LBEG Karsten Milenmajer (Carsten Mühlenmeier) izjavio je da je upotreba gasa iz sopstvenih nalazišta znatno manje štetna za klimu od korišćenja uvoznog gasa.

ONE-Dyas namerava tokom ove godine da počne ekstrakciju sa gasnih polja kod Borkuma i blizu holandskog osrtva Širmonikog. Planira se bušenje na dubinama od 1,5 do 3,5 kilometara.

Ekološke organizacije i stanovništvo u Nemačkoj i Holandiji protive se tom projektu. Neformalna organizacija Petkom za budućnost nedavno je zbog toga održala proteste na Borkumu i pred zgradom pokrajinskog parlamenta u Hanoveru dok je nemačko ekološko udruženje DUH najavilo da će se obratiti pravosuđu ako pokrajina odobri projekat.

Brinu, kako navode, ne samo zbog uticaja projekta na klimu, nego i na nacionalni park Vadensko more, koji se proteže na teritoriji Nemačke i Holandije, a koji je na listi svetske baštine UNESCO.

I savezno ministarstvo za zaštitu životne sredine je uoči odluke pokrajinskih organa saopštilo da ima rezerve i da u kontekstu zaštite mora sa zabrinutošću gleda na taj projekat.

  • SUNCE

    14.8.2024 #1 Author

    Nada opasnost od eksploatacije litijuma je mnogo mnogo Veca.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.8.2024 #2 Author

    Efekat protesta-nastavili po starom..

    Odgovori

  • SABRINA

    15.8.2024 #3 Author

    Čini se,situacija slična našoj.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.