EKONOMIJA VELIKE BRITANIJE U RECESIJI Pad BDP u drugom kvartalu 20,4 odsto

SvetVesti

12.8.2020 12:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

EKONOMIJA VELIKE BRITANIJE U RECESIJI Pad BDP u drugom kvartalu 20,4 odsto EKONOMIJA VELIKE BRITANIJE U RECESIJI Pad BDP u drugom kvartalu 20,4 odsto
Ekonomija Velike Britanije zabeležila je pad od 20,4 odsto u drugom kvartalu u poređenju sa prvim tromesečjem ove godine, saopštila je Kancelarija za nacionalnu... EKONOMIJA VELIKE BRITANIJE U RECESIJI Pad BDP u drugom kvartalu 20,4 odsto

Ekonomija Velike Britanije zabeležila je pad od 20,4 odsto u drugom kvartalu u poređenju sa prvim tromesečjem ove godine, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS). Time je Velika Britanija zvanično ušla u recesiju, prvi put od 2009. godine.

Potrošnja domaćinstava se smanjila, a pala je i proizvodnja i industrija građevinarstva, prenosi BBC. Najveću štetu pretrpelo je ugostiteljstvo. Sve to je gurnulo zemlju u tehničku recesiju, nakon što je pad BDP u prvom kvartalu 2020. godine bio 2,2 odsto.  

Prema izveštaju ONS britanska ekonomija se popravila u junu, kada su vladina ograničenja u vidu mera protiv širenja epidemije korona virusa počela da popuštaju. Uprkos tome BDP u junu ostao je ispod nivoa u februaru, saopštio je ONS.

Britanska ekonomija porasla je u junu za 8,7 odsto, a u maju za 1,8 odsto. Proizvodnja automobila opala je na nivo iz 1954. godine, a prema zvaničnim podacima od aprila do juna bez posla je ostalo 220.000 Britanaca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...