Očekivana godišnja inflacija 2,2 odsto

Ekonomisti povisili prognozu privrednog rasta Nemačke za 2024.

InvesticijePoslovanjeSvet

20.6.2024 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ekonomisti povisili prognozu privrednog rasta Nemačke za 2024. Ekonomisti povisili prognozu privrednog rasta Nemačke za 2024.
Minhenski institut Ifo korigovao je svoju prognozu rasta nemačke privrede za ovu godinu sa 0,2 na 0,4 odsto. „Nemačka privreda polako izlazi iz krize“,... Ekonomisti povisili prognozu privrednog rasta Nemačke za 2024.

Minhenski institut Ifo korigovao je svoju prognozu rasta nemačke privrede za ovu godinu sa 0,2 na 0,4 odsto. „Nemačka privreda polako izlazi iz krize“, rekao je u četvrtak u Berlinu Timo Volmershojzer (Wollmershäuser) iz Ifo instituta, prenosi agencija Dpa.

Dodao je da nije vreme za pričanje bajki, ali da se javila „nova nada“. Kupovna moć potrošača raste, rekao je Volmershojzer. Podsticaj daju dalji oporavak svetske trgovine i industrije.

Uz to, relaksacija monetarne politike ide u prilog investicijama. Ifo računa da će Evropska centralna banka ove godine još dva puta sniziti svoje glavne kamatne stope, pošto je to nedavno već jednom učinila posle dugo vremena.

Ekonomisti u Minhenu predviđaju godišnju inflaciju od 2,2 odsto, a sledeće godine od 1,7 odsto.

Ostali instituti predstavili su svoje prognoze prošle nedelje. U Nemačkoj ove godine očekuju privredni rast između 0,2 i 0,4 odsto i inflaciju od 2,2 do 2,4 odsto. Evropska komisija predviđa da ć́e evropski BDP ove godine porasti za jedan odsto.

  • SENSEI

    21.6.2024 #1 Author

    Ekonomija se ubrzano razvija i to na svim nivoima u Evropi

    Odgovori

  • SUNCE

    21.6.2024 #2 Author

    Nece Nemacka jos dugo dugo da se vrati na ono sto je nekada bila.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.