Prinosi na obveznice i najnoviji ekonomski podaci obećavaju mirniji period

Fed spreman da “duže pauzira” povećanje kamatnih stopa

Svet

20.10.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Fed spreman da “duže pauzira” povećanje kamatnih stopa Fed spreman da “duže pauzira” povećanje kamatnih stopa
Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) sugerisao je da je zadovoljan padom inflacije u SAD ovog leta i da je malo verovatno da... Fed spreman da “duže pauzira” povećanje kamatnih stopa

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) sugerisao je da je zadovoljan padom inflacije u SAD ovog leta i da je malo verovatno da će američka centralna banka ponovo povećati kamatne stope osim ako ne vidi jasne dokaze da jača ekonomska aktivnost ugrožava takav napredak.

„S obzirom na neizvesnosti i rizike i koliko daleko smo stigli, komisija Feda postupa pažljivo“, rekao je Pauel. „Pristigli podaci tokom poslednjih meseci pokazuju kontinuirani napredak ka oba Fedova cilja – održavanja stabilne inflacije i jake zaposlenosti”, preneo je njegove reči Wall Street Journal.

Pauelove primedbe pomno su pratile one njegovih kolega poslednjih dana koji su sugerisali da su spremni da održe stabilne kratkoročne kamatne stope na svom sledećem sastanku 31. oktobra i 1. novembra.

To je delimično zato što bi povećanje dugoročnih kamatnih stopa tokom prošlog meseca moglo da uspori privredu, efektivno zamenjujući povećanje stopa ako se održe viši troškovi zaduživanja.

Predstojeće odluke o tome da li da se ponovo povećaju stope i koliko dugo će se držati blizu sadašnjih nivoa zavisiće od “pristiglih podataka, evolutivnih izgleda i ravnoteže rizika“, rekao je predsedavajući Feda.

Septembarski izveštaj o zapošljavanju Ministarstva rada ranije ovog meseca i pozitivan izveštaj o maloprodaji Ministarstva trgovine u utorak produžili su niz iznenađujuće dobrih statističkih podataka.

Rastući prinosi na obveznice mogli bi da pomognu Fedu da uspori inflaciju i možda proglasi konačan kraj niza povećavanja kamata. Ali Pauel je ipak oprezan i ne želi da donosi brze zaključke. „Čvrsta monetarna politika vrši pritisak na ekonomsku aktivnost i inflaciju“, rekao je Pauel tokom diskusije u njujorškom Ekonomskom klubu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.