Referentna kamatna stopa na istom nivou od jula 2023.

Fed zadržao nepromenjene ključne kamate

BankeBerzaInvesticijePoslovanjeSvet

31.7.2024 21:29 Autor: Marko Andrejić 2

Fed zadržao nepromenjene ključne kamate Fed zadržao nepromenjene ključne kamate
Federalne rezerve SAD odlučile su na današnjem sastanku da ne menjaju cene zaduživanja, pa su kamate ponovo ostale na najvišem nivou u poslednje 23 godine. Federalni komitet za otvoreno... Fed zadržao nepromenjene ključne kamate

Federalne rezerve SAD odlučile su na današnjem sastanku da ne menjaju cene zaduživanja, pa su kamate ponovo ostale na najvišem nivou u poslednje 23 godine.

Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) glasao je da ciljana referentna kamatna stopa ostane od 5,25 do 5,5 odsto. Kamate su u SAD na tom nivou od jula prošle godine. Svi centralni bankari glasali su za ostavljanje kamatnih stopa na trenutnom nivou.

Oni su u saopštenju naveli da obraćaju pažnju na rizike u pogledu oba svoja cilja – inflacije i maksimalne zaposlenosti. Do sada su se poruke uglavnom odnosile samo na inflaciju i potrebu da se uspori rast cena.

„U poslednjim mesecima zapažen je napredak u obaranju inflacije na ciljanih dva odsto“, navedeno je u saopštenju objavljenom u sredu.

„FOMC ocenjuje da rizici po ostvarivanje pune zaposlenosti i dostizanje inflacionog cilja postaju izbalansiraniji“, dodaje se u saopštenju i ponavlja da Fed neće smanjivati stope „dok ne bude uveren da inflacija održivo ide ka cilju od dva odsto“.

Fed nije doneo odluku o tome šta će raditi u septembru, mada jeste uvereniji da se približava momenat za smanjenje kamata, rekao je predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell).

„Odluku ćemo doneti na osnovu podataka o inflaciji, kao i na osnovu podataka o tržištu rada, rizicima na oba polja i ravnoteži u kojoj se ti rizici budu nalazili“, rekao je Pauel na konferenciji za novinare.

Smanjenje bi moglo da usledi već na sledećem sastanku, ali Fed će donositi odluke na osnovu statističkih podataka – i to ne samo jednog izdvojenog izveštaja, naglasio je Pauel.

Tržišta nisu drastičnije reagovala na komentare predsednika Feda, što znači da je današnja odluka praktično potvrda očekivanja investitora.

Tagovi
FED KAMATA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.