Velikom nagradom Bahreina počinje nova sezona Formule 1

Ferstapen se podsmeva Mercedesu, Hamilton najavljuje da će biti agresivniji

AutomobiliLifestyleSvet

20.3.2022 14:14 Autor: Stanislav Stanišić 17

Ferstapen se podsmeva Mercedesu, Hamilton najavljuje da će biti agresivniji Ferstapen se podsmeva Mercedesu, Hamilton najavljuje da će biti agresivniji
Trkom za Veliku nagradu Bahreina (Bahrain Grand Prix) danas počinje nova, 73. sezona u šampionatu Formule 1. Staza Sahir (Sakhir) biće prva stepenica u... Ferstapen se podsmeva Mercedesu, Hamilton najavljuje da će biti agresivniji

Trkom za Veliku nagradu Bahreina (Bahrain Grand Prix) danas počinje nova, 73. sezona u šampionatu Formule 1.

Staza Sahir (Sakhir) biće prva stepenica u borbi da se kroz 22 trke stigne do titule najboljeg, za koju su i ove godine glavni kandidati aktuelni prvak Maks Ferstapen (Max Verstappen) iz Red Bula i vozač Mercedesa Luis Hamilton (Lewis Hamilton).

Već pred premijernu trku sezone varnice između konkurenata podižu atmosferu. Na konferenciji za novinare Hamilton je obećao da će biti agresivniji na stazi, dok se Ferstapen podsmevao velikom konkurentu zbog timskog nastupa u predsezonskim predstavljanjima bolida.

Mercedes ima novi bolid V13 za koji njegovi vozači smatraju da bi još trebalo da se unapredi, pa je Hamilton konstatovao da se ekipa neće boriti za pobede u ranim fazama sezone ako automobil ostane u trenutnom stanju.

„Očigledno smo mnogo naučili iz nedelje testiranja i nadam se da smo napravili neki korak napred u smislu razumevanja gde postavljamo automobil“, rekao je Hamilton, a prenosi zvanični sajt F1.

On je dodao da je teško u kratkom vremenskom periodu napraviti velike promene.

Iako je javno kritikovao novi bolid konkurenata, Ferstapen je prilično skeptičan prema Mercedesovom pesimizmu.

„Ako slušam njihove komentare, onda je jasno da imaju užasan bolid. Ali tako je još od 2017. godine na predsezonskim testiranjima. Ubeđen sam da će bez obzira na sve probleme biti izuzetno konkurentni“, rekao je Ferstapen.

Formula 1
Foto: Pixabay.com

Komentarišući kontroverznu prošlosezonsku završnicu u Abu Dabiju (Abu Dhabi Grand Prix), gde je stigao do titule u poslednjem krugu, i želju da se dokaže i ove godine, aktuelni prvak je podsetio da je svima u sećanju ostalo samo preticanje u poslednjoj trci.

„Dokazao sam se sa najviše pobeda, najviše pol-pozicija, najviše krugova sam vodio, a ljudi to zaboravljaju“, osvrnuo se na prethodnu sezonu vozač Red Bula.

U novu sezonu sa velikim tehničkim inovacijama

Ovu sezonu obeležiće i tehničke promene na bolidima, poput korišćenja guma prečnika 18 inča (46 centimetra), umesto dosadašnjih 13-inčnih guma. Takva promena dovešće do povećanja težine bolida za oko 50 kilograma.

Promene će se desiti i u pogledu aerodinamike i šasije bolida, a procenjuje se da će novi bolidi biti sporiji za oko 3,5 sekundi u odnosu na prošlogodišnje.

Najveća promena u sastavima timova je prelazak Džordža Rasela (George Russell) iz Vilijamsa u Mercedes, gde će naslediti Valterija Botasa (Valtteri Bottas), koji će od sada voziti u Alfa Romeu.

Za švajcarski tim će ove sezone voziti i prvi kineski vozač u istoriji F1 šampionata Džou Guanju (Zhou Guanyu), dok će za Vilijams nastupati Tajlanđanin Aleksander Albon (Alexander Albon).

Pred sam početak sezone, zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini, otkaz u ekipi Hasa dobio je ruski vozač Nikita Mazepin (Nikita Mazepin), a njega će zameniti Danac Kevin Magnusen (Kevin Magnussen).

Ukupno će biti održane 22 trke, pošto je otkazana trka za Veliku nagradu Rusije u Sočiju, a prvi put će se voziti trka za Veliku nagradu Majamija (8. maja).

Sezona bi trebalo da se završi trkom za Veliku nagradu Abu Dabija, 20. novembra.

  • Anna

    20.3.2022 #1 Author

    Biće napeto do samog kraja. I Hamilton i Ferstapen su sjajni vozači

    Odgovori

    • STEFAN

      20.3.2022 #2 Author

      Upravo tako, videcemo kako ce biti na kraju

      Odgovori

      • Lolek

        20.3.2022 #3 Author

        Bice neizvesna borba, za drugo mesto

        Odgovori

  • MARA

    20.3.2022 #4 Author

    Biće ‘mrtva’ trka..

    Odgovori

  • VILENJAK

    20.3.2022 #5 Author

    Luis Hamilton 💪

    Odgovori

  • Milovan94

    20.3.2022 #6 Author

    Navijamo za Hamiltona. Idemo do pobede.

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.3.2022 #7 Author

    Navijam za Hamiltona🏆

    Odgovori

  • Milisavka

    20.3.2022 #9 Author

    Biće napeto

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    20.3.2022 #10 Author

    Hamilton do pobede

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #11 Author

    Ko se zadnji smeje najslađe se smeje 😉

    Odgovori

  • Lelica

    21.3.2022 #12 Author

    Bice sudar titana!

    Odgovori

  • JANA

    21.3.2022 #13 Author

    Jucerasnja trka jako zaninljiva ,lekler je ppbedio u ferariju ,dok je hamilton bio treci,bice jako zanimljiv sampionat ,ferari sa nabudzenim.bolidom ,mercedes sa nekim promenama …

    Odgovori

  • FLAME

    21.3.2022 #14 Author

    Hamilton do pobede. 🙂

    Odgovori

  • MADMAX

    21.3.2022 #15 Author

    Samo neka gore gume!

    Odgovori

  • Dragana

    21.3.2022 #16 Author

    Bice zanimljivo pratiti.

    Odgovori

  • Emilija

    22.3.2022 #17 Author

    Bice zabavno za pracenje!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...