FITCH RATINGS POBOLJŠAO PROGNOZU GLOBALNOG PADA BDP NA 4,4 ODSTO Evropa pred talasom nezaposlenosti, kineska ekonomija raste

IzdvajamoSvetVesti

9.9.2020 13:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

FITCH RATINGS POBOLJŠAO PROGNOZU GLOBALNOG PADA BDP NA 4,4 ODSTO Evropa pred talasom nezaposlenosti, kineska ekonomija raste FITCH RATINGS POBOLJŠAO PROGNOZU GLOBALNOG PADA BDP NA 4,4 ODSTO Evropa pred talasom nezaposlenosti, kineska ekonomija raste
Agencija Fitch Ratings ublažila je prognozu pada BDP za 2020. godinu na 4,4 odsto u odnosu na prvobitno projektovani pad od 4,6 procenata, koliko... FITCH RATINGS POBOLJŠAO PROGNOZU GLOBALNOG PADA BDP NA 4,4 ODSTO Evropa pred talasom nezaposlenosti, kineska ekonomija raste

Agencija Fitch Ratings ublažila je prognozu pada BDP za 2020. godinu na 4,4 odsto u odnosu na prvobitno projektovani pad od 4,6 procenata, koliko je predviđala u svom junskom izveštaju “Globalne ekonomske perspektive“.

Oporavak ekonomske aktivnosti, nakon nezapamćeno duboke recesije
izazvane korona virusom u martu i aprilu, bio je brži nego što se očekivalo, ali očekujemo da će tempo rasta postati umeren, navedeno je u izveštaju agencije Fitch Ratings, prenosi Tanjug.


„Kineski BDP već se vratio na nivo pre pandemije, a prodaja na malo u SAD, Francuskoj i Velikoj Britaniji sad premašuje nivo iz februara. Ipak, sumnjamo da će ovo prerasti u željeni oporavak u obliku slova V“, stoji u izveštaju.

Evropi predstoji talas nezaposlenosti, jer kompanije smanjuju kapitalne rashode, a mere socijalnog distanciranja i dalje direktno ograničavaju potrošnju u privatnom sektoru. Fitch predviđa da će američki BDP ove godine pasti za 4,6 odsto, a ne 5,6 procenata koliko je procenjeno u junu, dok u Kini očekuje privredni rast od 2,7 odsto umesto ranijih 1,2 procenta.

Agencija je istovremeno povećala prognozu privrednog pada Evrozone za ovu godinu na 9 sa ranijih 8 odsto, kao i procenu pada BDP Velike Britanije na 11,5 sa minus 9 procenata.

Tržištima u usponu, bez Kine, Fitch sada predviđa pad od 5,7 odsto, umesto 4,7 procenata, koliko je projektovano u junu. To je prvenstveno posledica ogromne promene prognoze za Indiju za tekuću fiskalnu godinu, koja se završava u martu 2021. godine, na minus 10,5 procenata sa ranijih minus 5 odsto.

Što se tiče globalnog rasta u 2021. i 2022. godini, Fitch prognozira povećanje svetskog BDP od 5,2, odnosno 3,6 odsto. Za Evrozonu predviđen je rast od 5,5 procenata iduće godine i od 3,2 odsto 2022, dok rast ekonomije SAD u naredne dve godine prognozira na nivou od 4 i 3 procenta. Fitch Ratings je najoptimističniji kada je u pitanju rast Kine, koja će u iduće dve godine, prema procenama agencije, beležiti ekonomsku ekspanziju po stopama od 7,7 odsto, odnosno 5,5 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...