u poslednjih šest meseci u americi, kanadi, australiji...

Fitch: Stope nezaposlenosti rastu u nekoliko naprednih ekonomija

BankeSvet

24.8.2024 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Fitch: Stope nezaposlenosti rastu u nekoliko naprednih ekonomija Fitch: Stope nezaposlenosti rastu u nekoliko naprednih ekonomija
Stope nezaposlenosti su porasle u poslednjih šest meseci u brojnim velikim razvijenim ekonomijama, navodi agencija Fitch Ratings u petak u svom izveštaju. Stope nezaposlenosti... Fitch: Stope nezaposlenosti rastu u nekoliko naprednih ekonomija

Stope nezaposlenosti su porasle u poslednjih šest meseci u brojnim velikim razvijenim ekonomijama, navodi agencija Fitch Ratings u petak u svom izveštaju.

Stope nezaposlenosti su u porastu u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, Nemačkoj, Australiji i Švajcarskoj, saopštila je rejting agencija, prenosi Anadolu Agency.

Stopa nezaposlenosti u SAD porasla je na 4,3 odsto u julu, a godinu dana ranije iznosila je 3,5 odsto, dok je u Velikoj Britaniji porasla na 4,2 odsto u maju sa 3,8 odsto u novembru 2023. godine.

U Kanadi je nezaposlenost skočila na 6,4 procenta u julu sa pet odsto u januaru 2023, a u Nemačkoj je porasla na 3,4 odsto u junu sa 2,9 procenata u maju 2023. godine.

U Australiji je stopa nezaposlenosti porasla na 4,2 odsto u julu, sa 3,5 procenata koliko je iznosila u junu 2023. godine. U Švajcarskoj je procenat odnih koji nemaju posao porastao na 2,5 odsto u julu ove godine, sa dva procenta u junu 2023.

„ECB, Banka Engleske, Švajcarska nacionalna banka i Banka Kanade smanjile su referentne kamatne stope u poslednja dva do tri meseca, a desetogodišnjii prinosi SAD su pali u očekivanju smanjenja stope Federalnih rezervi u bliskoj budućnosti“, saopštio je Fitch.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.