Kompanije iskoristile pad cena sirovina da ostvare ekstra profit

Francuskoj prehrambenoj industriji prete novi porezi

EUSvet

12.5.2023 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Francuskoj prehrambenoj industriji prete novi porezi Francuskoj prehrambenoj industriji prete novi porezi
Francuska vlada mogla bi da upotrebi poreske mere kako bi srezala dobit prehrambene industrije, ako njeni učesnici ne prihvate pregovore o visokim cenama, rekao... Francuskoj prehrambenoj industriji prete novi porezi

Francuska vlada mogla bi da upotrebi poreske mere kako bi srezala dobit prehrambene industrije, ako njeni učesnici ne prihvate pregovore o visokim cenama, rekao je u ministar finansija Bruno le Mer (Bruno le Maire).

Rast cena hrane u Francuskoj dostigao je proteklih meseci rekordnih 15 odsto, uprkos pojeftinjenju sirovina, i u vladi su ljuti, prenosi Mina.

„Prehrambena industrija ubira veliku dobit i mora ponovo da pregovara s trgovcima i snizi cene“, rekao je Le Mer novinarima uoči sastanka s predstavnicima velikih maloprodajnih lanaca. Ako se, kako je upozorio, prehrambena industrija ne vrati pregovorima, upotrebiće sve mere koje su im na raspolaganju, uključujući poreze, kako bi oduzeli nepravedno stečenu dobit “na grbači građana”.

Cene hrane u Francuskoj naglo su porasle nakon što su u redovnim godišnjim pregovorima u martu prehrambene kompanije i trgovci na malo dogovorili prosečno povećanje cena od deset odsto, da se pokriju viši troškovi proizvodnje.

Budući da visoke cene hrane podstiču ukupnu inflaciju, Le Mer je u više navrata pozivao na ponovno otvaranje pregovora, kako bi i potrošači osetili globalni pad cena sirovina.

  • LAV

    14.5.2023 #1 Author

    Pad cena sirovina a cene u prehrambenoj industriji nikada vece. Kao i kod nas, strasno.

    Odgovori

  • MAJA

    15.5.2023 #2 Author

    Oni možda imaju i najveću dobit

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...