U poslednjem kvartalu ostvaren rast od 4,6 odsto BDP-a

Glavni ekonomski pokazatelji Kine iznad očekivanja

Svet

18.10.2024 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Glavni ekonomski pokazatelji Kine iznad očekivanja Glavni ekonomski pokazatelji Kine iznad očekivanja
Kineski ekonomski rast je usporen u tri meseca zaključno sa septembrom, ali su podaci u celini bili bolji nego što su ekonomisti predviđali. Bruto... Glavni ekonomski pokazatelji Kine iznad očekivanja

Kineski ekonomski rast je usporen u tri meseca zaključno sa septembrom, ali su podaci u celini bili bolji nego što su ekonomisti predviđali.

Bruto domaći proizvod je povećan za 4,6 odsto u trećem kvartalu i 4,8 odsto za prvih devet meseci ove godine, nešto ispod godišnjeg cilja od „oko pet procenata“, koji je proklamovala vlada u Pekingu.

Industrijska proizvodnja u septembru porasla je najbrže u poslednja četiri meseca, dok je maloprodaja rasla najbrže od maja. Nacionalni biro za statistiku saopštio je da vidi „veliki prostor“ za primenu zvaničnih mera u poslednjim mesecima godine i da je „veoma verovatno“ da će se ekonomija stabilizovati i oporaviti u potpunosti, prenosi Bloomberg.

Cene nove i starogradnje pale su brže u odnosu na pre godinu dana, dok je prodaja pala za 24 odsto u prvih devet meseci 2024, a ulaganja u nekretnine su opala za oko 10 odsto u istom periodu.

Narodna banka Kine je najavila da će početi otkupa akcija. Indeks CSI 300 trgovao se za 0,6 odsto iznad prethodnog dana. Juan je porastao na 7,1225 za jedan dolar nakon objave centralne banke.

Tagovi
BDP KINA RAST

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.