Svetska trgovinska organizacija očekuje rezultate slabije od proseka

Globalna robna razmena će u 2023. godini porasti za samo 1,7 odsto

Svet

7.4.2023 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Globalna robna razmena će u 2023. godini porasti za samo 1,7 odsto Globalna robna razmena će u 2023. godini porasti za samo 1,7 odsto
Robna razmena će ove godine porasti slabije od proseka, dok bi oporavak u narednoj mogli ugroziti nastavak rata u Ukrajini, rasplamsavanje inflacije i zaoštravanje... Globalna robna razmena će u 2023. godini porasti za samo 1,7 odsto

Robna razmena će ove godine porasti slabije od proseka, dok bi oporavak u narednoj mogli ugroziti nastavak rata u Ukrajini, rasplamsavanje inflacije i zaoštravanje monetarne politike, saopštili su iz Svetske trgovinske organizacije (STO) a prenela agencija Mina.

„Obim robne razmene će ove godine porasti 1,7 odsto“, naveli su iz STO-a, podigavši prognozu iz oktobra za jedan procentni poen.

U proteklih 12 godina razmena je u proseku rasla 2,6 odsto godišnje, uz podsećanje da je u prošloj godini porasla 2,7 odsto, uz slabije rezultate u poslednja tri meseca.

„Naredna godina trebalo bi da donese snažan oporavak i gotovo dvostruko višu stopu rasta, od 3,2 odsto, budući da bi ekonomski rast trebalo da se ubrza“, procenjuje STO, upozorivši ipak da prognoza uključuje visok nivo neizvesnosti i brojne rizike, prenela je Mina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...