Smanjenje kamatnih stopa može pogoršati situaciju

Globalni dug dostigao rekordnih 312.000 milijardi dolara

Svet

26.9.2024 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Globalni dug dostigao rekordnih 312.000 milijardi dolara Globalni dug dostigao rekordnih 312.000 milijardi dolara
Globalni dug dostigao je rekordnih 312.000 milijardi dolara na kraju drugog kvartala 2024. godine, pre svega zbog rasta zaduživanja u Sjedinjenim Američkim Državama i... Globalni dug dostigao rekordnih 312.000 milijardi dolara

Globalni dug dostigao je rekordnih 312.000 milijardi dolara na kraju drugog kvartala 2024. godine, pre svega zbog rasta zaduživanja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF).

Osim Kine i SAD-a, svoj dug su povećale i Indija, Rusija i Švedska, dok su ostale evropske zemlje i Japan zabeležile značajan pad.

Svetski dug je porastao za 2.100 milijardi dolara u prvoj polovini godine i postoji mogućnost da se situacija dodatno pogorša zbog smanjenja kamatnih stopa, prenosi Reuters.

Rast zaduživanja je dobrim delom posledica energetske tranzicije i prelaska na obnovljive izvore energije, navodi IIF.

Odnos globalnog duga prema BDP – indikator sposobnosti da se dug otplati u poređenju sa onim što se proizvodi – stabilizovao se u rasponu između 327 i 328 odsto, navodi se u izveštaju.

Na tržištima u razvoju je odnos duga i BDP-a dostigao novi maksimum od 245 odsto.

Autori izveštaja navode da su zabrinuti zbog očiglednog nedostataka političke volje da se problem zaduživanja reši – kako u naprednim ekonomijama, tako i na tržištima u razvoju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.