Neizvesnost na globalnom nivou povećana

Goldman Sachs očekuje da će ECB povećavati kamate za po 0,25 poena

EUSvet

19.4.2023 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Goldman Sachs očekuje da će ECB povećavati kamate za po 0,25 poena Goldman Sachs očekuje da će ECB povećavati kamate za po 0,25 poena
Ekonomisti investicione banke Goldman Sachs poništili su svoje ranije prognoze o tome na kom nivou će se smiriti kamatne stope Evropske centralne banke –... Goldman Sachs očekuje da će ECB povećavati kamate za po 0,25 poena

Ekonomisti investicione banke Goldman Sachs poništili su svoje ranije prognoze o tome na kom nivou će se smiriti kamatne stope Evropske centralne banke – odražavajući opadajuće tenzije na finansijskim tržištima i uporno jaku osnovnu inflaciju.

Upravni savet ECB bi trebalo da obezbedi povećanje od po četvrtine baznog poena u maju, junu i julu, rekli su analitičari čuvene banke predvođeni Jarijem Stenom (Jari Stehn) u utorak u izveštaju za klijente.

„Pomak od pola baznog poena na prvom sledećem sastanku je sasvim moguć ukoliko statistički podaci to prethodno potkrepe, uključujući ograničene znakove daljeg pogoršanja uslova bankarskog kreditiranja i čvršću aprilsku inflaciju“, kaže se u izveštaju koji je preneo Bloomberg.

„Razlozi za blagu postepenost podizanja kamata uključuju to što će nedavni bankarski stresovi verovatno ostaviti određeni trag na bankarsko kreditiranje“, navode analitičari.

Oni očekuju hlađenje uzastopne bazne inflacije u narednim mesecima, dok je globalna ekonomska neizvesnost u celini povećana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...