Inflacija u SAD usporava

Goldman Sachs očekuje smanjivanje kamatnih stopa u prvoj polovini 2024.

Svet

14.8.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Goldman Sachs očekuje smanjivanje kamatnih stopa u prvoj polovini 2024. Goldman Sachs očekuje smanjivanje kamatnih stopa u prvoj polovini 2024.
Ekonomisti bankarske grupacije Goldman Sachs predviđaju da će američka centralna banka Federalne rezerve početi da snižava kamatne stope od kraja sledećeg juna, sa postepenim,... Goldman Sachs očekuje smanjivanje kamatnih stopa u prvoj polovini 2024.

Ekonomisti bankarske grupacije Goldman Sachs predviđaju da će američka centralna banka Federalne rezerve početi da snižava kamatne stope od kraja sledećeg juna, sa postepenim, kvartalnim tempom smanjivanja.

Goldmanov tim analitičara predviđa da će smanjenje kamatnih stopa početi u drugom kvartalu 2024. godine, a očekuju da će Federalni komitet za otvoreno tržište centralne banke želeti da preskoči povećanje kamata već sledećeg meseca i na sastanku u novembru zaključiti „da je trend bazne inflacije dovoljno usporen da podizanje stopa postane konačno nepotrebno„, prenosi Bloomberg.

„Očekujemo smanjenje od 25 baznih poena po kvartalu, ali nismo sigurni u vezi sa tempom tog izvođenja”, napisali su u svojoj belešci.

Prošle nedelje, podaci su pokazali da je američka inflacija rasla brzinom sporijom od očekivane, tempom od 3,2 odsto, dok bazna inflacija — koja uklanja troškove energije i hrane iz računice — iznosi 4,7 odsto na godišnjem nivou.

Kreatori politike Feda su u martu 2022. počeli da povećavaju kamatne stope, a one su sada na nivoima 5,25 do 5,5 odsto.

„Očekujemo da će stope vezane za fondove na kraju da se stabilizuju u rasponu 3-3,25 odsto u nekom trenutku“, napisao je Goldmanov tim.

  • tamara71

    14.8.2023 #1 Author

    Bice kamate ispod nule ponovo, CBDC dolazi kao „resenje“. Daj Boze da gresim

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...